Extern

Coreea de Nord se pregătește să încerce lansarea unui nou satelit militar

post-img
Imagine simbol

Phenianul se pregătește să lanseze pe orbită un nou satelit militar de spionaj, a transmis luni agenția japoneză de presă Kyodo, potrivit France Presse, transmite hotnews.

Paza de coastă japoneză consideră că tocmai s-a deschis fereastra de lansare de opt zile, iar Coreea de Nord a desemnat, printr-un anunț, trei zone maritime periculoase în apropierea peninsulei coreene și a insulei filipineze Luzon, unde ar putea cădea resturi de la racheta care transportă satelitul.

Armata sud-coreeană a afirmat vineri că suspectează Coreea de Nord că plănuiește să lanseze un nou satelit militar de spionaj în viitorul apropiat, chiar înainte de prima reuniune trilaterală din ultimii cinci ani între Seul, Beijing și Tokyo, care va avea loc luni în Coreea de Sud. 

Dovezi ale pregătirilor pentru lansarea unui satelit au fost detectate în districtul nord-coreean Thongchang-ri, unde se află centrul de lansare Sohae. De la acest amplasament, Coreea de Nord a lansat trei sateliți, dintre care doar ultimul a fost plasat cu succes pe orbită în noiembrie anul trecut. 

Potrivit Phenianului, acest satelit oferă imagini ale siturilor militare americane și sud-coreene.

Coreea de Nord, țară înarmată nuclear, a lansat primul său satelit de recunoaștere în noiembrie anul trecut, o decizie care a atras condamnarea internațională. În decembrie, Phenianul a afirmat că dorește să lanseze alți trei sateliți de spionaj în 2024. 

O vizită a președintelui rus Vladimir Putin în Coreea de Nord este „în curs de pregătire”, a afirmat vineri Kremlinul, prin vocea purtătorului său de cuvânt, pentru agenția rusă de presă RIA Novosti.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter