Se fac pregătiri pentru cea de-a 46-a ediţie a Congresului Organizaţiei Internationale a Viei si Vinului, găzduita în acest an de Republica Moldova. Peste 50 de ţări vor fi reprezentate la această ediţie care se va desfăşura în iunie, al cărei concept a fost prezentat la Paris. În 2025, Republica Moldova devine capitala mondială a viei şi vinului.
Conceptul celui de-al 46-lea Congres Mondial al Organizației Internaționale a Viei și Vinului (OIV), găzduit în acest an de țara noastră, a fost prezentat pe 4 februarie la Paris. Evenimentul a reunit membri ai corpului diplomatic și ai organizațiilor internaționale, parteneri instituționali și privați, cercetători din sectorul vitivinicol și jurnaliști.
Ambasadoarea Corina Călugăru a declarat că pentru Republica Moldova este o onoare să fie, în perioada 16-20 iunie, capitala globală a viei și vinului. „Acest eveniment vine să susțină și să încurajeze industria și oamenii ei entuziaști care, în ultimi ani, au reușit să transforme domeniul în unul de top”, a spus diplomata.
Ea a evocat eforturile producătorilor din Republica Moldova de a dezvolta și a moderniza sectorul, care astăzi are o contribuție semnificativă la economia națională, și a punctat unicitatea vinurilor autohtone, datorită varietății soiurilor specifice doar pentru această regiune. Astfel, Congresul va contribui la stabilirea unor noi parteneriate, dar și va repoziționa țara pe harta mondială a vinurilor de calitate, se arată într-un comunicat al Ambasadei Republicii Moldova în Franța.
„Acum zece ani acesta era un vis, iar astăzi a devenit realitate”, a spus Andrian Digolean, Secretar de Stat al Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare. El a menționat că astăzi vinurile din Moldova sunt prezente pe piața globală, fiind exportate în peste 70 de țări. Totodată, în ultimul deceniu, ele au câștigat peste 7000 de premii și medalii la competițiile și degustările internaționale.
Directorul Oficiul Național al Viei și Vinului (ONVV) Wine of Moldova, Ștefan Iamandi a prezentat evoluția și revoluția de acum 11 ani a industriei vitivinicole din Moldova, inovarea tehnologică pentru producția vinului de calitate, eforturile de reorientare a exportului, strategia sistematică și consistentă pentru calitate, implementarea sistemul de trasabilitate și angajamentul pentru sustenabilitate a ramurii.
"Suntem mândri de producători din Moldova pentru dezvoltarea și modernizarea sectorul, care astăzi are o contribuție semnificativă la economia națională. Vinul nostru cucerește lumea este o declarație a calității și ofertei noaste de tară: povestim lumii întregi despre soiurile noastra autohtone, despre aromele deosebite și terroirul unic”.
Unul dintre obiectivele Congresului este crearea unor practici viticulturale sustenabile, aplicarea tehnologiilor inovaționale în oenologie și asigurarea unui model economic rezilient. Congresul va contribui la recunoașterea Moldovei ca o țară vinicolă importantă, va contribui la stabilirea unor noi parteneriate, dar și va repoziționa țara pe harta mondială a vinurilor de calitate.