Extern

Ursula von der Leyen laudă progresele „uimitoare” ale Ucrainei în implementarea reformelor necesare pentru aderarea la UE: Ei îşi apără ţara şi o reformează

post-img
Ursula von der Leyen
Sursa foto: © European Union, 2023

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lăudat vineri progresele ”uimitoare” ale Ucrainei în implementarea reformelor pentru combaterea corupției, menținerea drepturilor minorităților și asigurarea unei justiții independente, informează CaleaEuropeană.ro.

Lupta împotriva corupției reprezintă o cerință esențială în procesul de aderare a Ucrainei la UE.

Ucraina lucrează la un pachet de reforme ”care se întinde de la independența justiției până la anticorupţie, de la drepturile minorităților la libertatea presei”, a declarat von der Leyen în timpul unei ceremonii de premiere la New York.

”Trebuie să spun că este uimitor să vezi cât de rapid și hotărât implementează Ucraina aceste reforme în ciuda războiului. Ei își apără țara și o reformează”, a spus ea, deși nu a abordat în particular cererea Ucrainei de a adera la blocul celor 27 de națiuni sau să fi specificat o măsură de reformă la care a făcut referire.

Conform unui raport prezentat de Comisia Europeană la mijlocul lunii iunie, Ucraina îndeplinește două din cele condiții necesare pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

La 28 februarie 2022, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnat cererea de aderare a țării sale la Uniunea Europeană, dând astfel glas dorinței poporului ucrainean de a se alătura familiei europene, intenție ce s-a încadrat pe o cale cu sens unic odată cu ”revoluția demnității”.

Însă Uniunea Europeană a stabilit șapte condiții pentru a demara negocierile cu Kievul, printre acestea reforma sistemului judiciar și combaterea corupției endemice.

Alte criterii necesare pentru începerea negocierilor de aderare la UE includ reforma Curţii Constituţionale, adoptarea unor măsuri eficiente de combatere a spălării banilor, legi pentru ţinerea sub control a oligarhilor şi salvgardarea drepturilor minorităţilor naţionale.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter