Actualitate

Precipitațiile abundente au produs pagube în Chișinău

Precipitațiile abundente au produs pagube în Chișinău

Precipitaţiile abundente au lovit şi astăzi capitala Republicii Moldova, afectată zilele trecute de ploile aduse de ciclonul Boris. Au căzut până la 25 de litri de apă pe metrul pătrat, suficient să se inunde, din nou, multe străzi, unde transportul public a fost dat peste cap. Angajaţii Primăriei au intervenit toată ziua pentru a înlătura urmările şuvoaielor de apă. Ei au curăţat resturile copacilor căzuţi la pământ, au pompat apa din subsoluri şi au început reparaţiile în parcuri.

ZFR

Ploaia torentială a afectat grav grădiniţa nr. 54, din sectorul Buiucani al Chişinăului. S-a inundat subsolul instituţiei, inclusiv depozitul de produsele alimentare. Angajaţi spun că daunele s-ar ridica la peste 100 de mii de lei.

VICTOR TRIBOI şef de gospodărie, Grădiniţa nr. 54: „Aici a fost cu mult mai straşnic. De dimineaţă, cu toată echipa ne-am implicat şi am făcut curăţenie. Frigiderul era plin cu apă. Apa s-a ridicat până la nivelul ferestrei. Frigiderele tot au fost afectate. Nu cred că o să mai meargă, au stat 48 de ore în apă, cred că nu mai sunt funcţionale. Canalizarea care de afară nu e funcţională. De câte ori plouă, noi avem probleme, ne inundă şi suntem nevoiţi cu căldările să scoatem apa afară”.


Instituţia preşcolară a fost închisă astăzi, iar copiii au mers la grădiniţele din apropiere.

„De aici lucrăm, de aici îi luăm în spate... altă ieşire din situţie nu avem, trebuie să scoatem grădiniţa din noroi. Eu de când sunt în Chişinău cred că prima dată văd aşa inundaţii” .

ZFR

ANDREI PAVALOI şef adjunct, Direcția Educație, Tineret şi Sport, Chişinău: „Din cele 56 de instituţii care au fost afectate mai grav de ploi, în 44 am atestat scurgeri în încăperile de la ultimele etaje, pentru că în mare parte acoperişurile instituţiilor de învăţământ sunt plate, iar sistemul de evacuare a apelor pluviale nu a făcut faţă. La fel, în patru instituţii avem pe alocuri subsoluri inundate”.


Într-o stare dezastruasă a ajuns şi parcul Dendrariu, în urma cantităţii imense de apă căzute în scurt timp. Autorităţile spun că, deocamdată, nu pot intra cu utilajele pentru a reface zonele afectate.


DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: „Aici s-a creat un adevărat lac. Zona verde este toată acoperită cu apă, ia tulpinile copacilor abia se văd. Dacă fac doar câțiva pași, apa acumulată îmi ajunge până la genunchi”.


Din cauza viiturilor, s-au surpat şi porţiuni din pavajul aleilor. Pagubele se ridică la circa 60 de mii de lei iar reparaţiile vor dura cel puţin o săptămână.


PETRU BOLOCAN şef sector Dendrologie, Parcul Dendrariu: „S-a ridicat nivelul apei în râuleţul Durleşti, a rupt malul şi a afectat trotuarele. Muncitorii scot pavajul care a fost deteriorat şi trebuie să restabilim înapoi”.


S-a inundat şi pasajul pietonal subteran de pe strada Ion Creangă, iar autorităţile au decis să întrerupă energia electrică pentru a evita un accident.


VASILE MOROI pretor, sectorul Buiucani: „Pasajul subteran este deschis, se circulă prin el, dar ţin să vă informez că noi am deconectat lumina în pasaj şi acum cu colegii de la Lumteh, verificăm, dacă o conectăm, să nu fie vre-un scurtcircuit şi să nu avem avarieri. În cazul în care ei o să spună că e tot normal, noi o să pornim lumina în pasaj”.


Câteva străzi din Chişinău, afectate zilele trecute de cantităţile mari de apă, au fost inundate şi astăzi. Pe unele circulaţia a fost întreruptă, pe altele maşinile au înaintat cu greutate.


Apa a curs şi în subsolurile unor spitale dar administratorii spun că nu sunt daune semnificative. Responsabilii de la Primăria Chişinău nu au făcut, deocamdată, bilanţul pagubelor.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter