Actualitate

Capacitățile de apărare a R. Moldova vor putea să crească substanțial grație ajutorului României, opinii

post-img
captură foto

Atât timp cât Ucraina rezistă, R. Moldova nu are de ce să își facă probleme. Iar acum este foarte important ca R. Moldova să reziste, ca structurile de stat, societatea academică, civilă, tot să întreprindă acele eforturi pentru a demasca lucrurile care vin din partea Federației Ruse. Doar într-o apropiere cu România și capacitățile de apărare a R. Moldova vor putea să crească substanțial. Opiniile au fost exprimate în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA de către politologul Victor Juc; editorialistul Ziarului Național, Nicolae Negru și expertul în probleme de securitate de la București, Cristian Barna.

ZFR

„Federația Rusă nu vrea bine R. Moldova, dat fiind faptul că am ales parcursul european. Au trecut timpurile când la începutul secolului 21 Federația Rusă fără luptă practic a lăsat țările centrale și est-europene să devină în UE și NATO, acum Rusia luptă pentru fiecare areal al intereselor sale geopolitice și geostrategice și este foarte important ca statul R. Moldova să reziste la atac masiv care e supus și mai puțin să creadă ce vine din Rusia. Este foarte important ca R. Moldova să reziste, ca structurile de stat, societatea academică, civilă, tot să întreprindă acele eforturi pentru a demasca lucrurile care vin din partea Federației Ruse.”, a spus Victor Juc. 

Expertul în probleme de securitate de la București, Cristian Barna, susține că România ar putea ajuta R. Moldova în supravegherea spațiului aerian.

„Cred că ultimii doi ani, mai ales, au demonstrat dedicarea cu care România a ajutat R. Moldova în momente cheie și dorește să sprijine în continuare. Ireversibilitatea aderării la UE ține foarte mult de ceea ce înseamnă respectul care România îl are pentru cetățenii moldoveni și pentru că România a învățat ce a însemnat acest parcurs european și înțelege că acesta va fi un atu pentru bunăstarea moldovenilor. România deja a făcut pașii să ajute R. Moldova să-și asigure independența energetică atât în ceea ce privește resursele de gaz, cât și cele de energie electrică, vorbim de acele proiecte de interconectare. Cred că acel slogan care e foarte real – uniți în Europa – este un deziderat care poate să demonstreze preocuparea celor din partea asta a Prutului pentru ca frații moldoveni să fie alături de noi și să simtă beneficiile integrării europene. Este nevoie de un proces ireversibil. Pe lângă aceste dimensiuni, România este implicată și în asigurarea securității cibernetice a R. Moldova, lucru extrem de important în contextul alegerilor ce vor veni. Războiul hibrid ne-a arătat că arma cibernetică este foarte eficientă. Și atunci dejucarea atacurilor cibernetice, oricăror campanii de dezinformare cred că este un element cheie pentru ca moldovenii să fie lăsați să gândească cu capul lor. Ce ar putea face România mai mult pentru R. Moldova? Este să o ajute la ceea ce înseamnă elementele de supraveghere a spațiului aerian. În afară de securitatea cibernetică și ajutorul care îl poate furniza împotriva războiului hibrid și asigurarea securității cibernetice și evident în susținerea efortului de dobândire a securității energetice România dacă este solicitată de către autoritățile moldovene ar putea să ajute cu informații la spațiul aerian și aici mă refer să fie folosite capacitățile românești la detectarea și asupra teritoriului R. Moldova a unor drone, a unor rachete”, a spus Cristian Barna.

„Este foarte important ca și legislația României să fie adusă în concordanță pentru a putea să apere în anumite condiții și teritoriul R. Moldova în caz de necesitate pentru că R. Moldova este foarte firavă, foarte vulnerabilă. România trebuie să întreprindă anumite amendamente legislative pentru a permite ca și teritoriul ei să fie apărat mai eficient în special de obiecte zburătoare fără pilot, dar și a R. Moldova fiindcă sunt foarte mulți cetățeni (n.r. români). Federația Rusă vorbește și în doctrina militară despre apărarea cetățenilor săi și România are același drept fiind un stat suveran ca să abordeze problema protejării cetățenilor săi. Și doar într-o apropiere cu România și capacitățile de apărare a R. Moldova vor putea să crească substanțial”, a opinat politologul Victor Juc.

Editorialistul Nicolae Negru susține că sprijinul României este unul enorm pentru R. Moldova.

„Însăși faptul că la Consiliul Suprem de Apărare a Țării s-a vorbit despre R. Moldova, necesitatea asigurării ireversibilității cursului european, s-a vorbit și despre războiul hibrid și asta împreună cu analizarea situației din Ucraina, într-un fel s-a discutat ce se întâmplă în această parte și eu cred că asta a fost determinat de anumite elemente noi în războiul hibrid care le folosește Rusia, despre care noi, deocamdată, nu știm, dar sunt sigur că anumite servicii cunosc ce se întâmplă la noi. Se observă din partea Rusiei o agresiune crescândă, o furie nevaivăzută, o intenție vădită de a răsturna această guvernare și de a torpila referendumul. Faptul în sine e deja un lucru pozitiv și R. Moldova, desigur, că nu trebuie să aștepte ce va face alticineva, spre exemplu Bucureștiul, dar să întreprindă anumite acțiuni. Dacă se asigură securitatea Ucraiei este asigurată și securitatea noastră”, a spus Nicolae Negru.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter