Actualitate

Avocatul Poporului pentru drepturile copilului în Republica Moldova este noul Președinte-ales al Rețelei Europene a Ombudsmanilor pentru Copii

post-img
Vasile Coroi

Vasile Coroi, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, este noul Președinte-ales al Rețelei Europene a Ombudsmanilor pentru Copii (European Network of Ombudspersons for Children – ENOC), urmare a Adunării Generale a ENOC ce a avut loc la data de 20 septembrie, în Helsinki, Finlanda.

ZFR

Amintim că, în 2023, Biroul Alianței Globale a Instituțiilor Naționale de Protecție a Drepturilor Omului (GANHRI) a confirmat statutul ”A” al Oficiului Avocatului Poporului, ceea ce reprezintă recunoașterea corespunderii Principiilor de la Paris, document care prevede standardele de bază pentru activitatea instituțiilor naționale de protecție a drepturilor omului.

ENOC este compus din 43 de instituții naționale de protecție a drepturilor copilului din 33 de state membre ale Consiliului Europei. Rețeaua facilitează promovarea și protecția drepturilor copiilor, prevăzute de Convenția ONU cu privire la drepturile copilului, servește drept forum colegial pentru schimbul de informații și bune practici, asigurându-se totodată, prin activități de advocacy, că instituțiile relevante la nivel european plasează drepturile copilului în centrul activităților, legislației și politicilor lor.

Printre atribuțiile Președintelui-ales, pe lângă cele de reprezentare a ENOC în evenimente externe și întâlniri strategice, se numără coordonarea lucrărilor de elaborare a studiului anual pe tematica prioritară privind drepturile copilului selectată de către Adunarea Generală, coordonarea elaborării declarației anuale de poziție, găzduirea Conferinței anuale și Adunării Generale.

Totodată, Președintele-ales participă la activitatea Biroului ENOC, compus din 7 membri, inițial în calitate de Președintele-ales, timp de 1 an, urmând să devină Președinte pentru următorul an, apoi fost-Președinte pentru un alt an, cu atribuții diferite în cei trei ani de mandat.

Mai multe detalii despre activitatea ENOC găsiți pe pagina web https://enoc.eu/.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter