Actualitate

“Pactul ONU pentru viitor” și viziunea României: De la tribuna ONU, șefa diplomației române a pledat pentru ordinea internațională bazată pe reguli

post-img
Luminita-Teodora Odobescu
Sursa foto: Loey Felipe / United Nations Photo

O ordine internațională bazată pe reguli este esențială pentru implementarea “Pactului pentru viitor” aprobat de statele membre ale ONU, a subliniat ministrul român de externe Luminița Odobescu, în cadrul unui discurs susținut la tribuna Adunării Generale a Națiunilor Unite, cu ocazia Summitului ONU pentru viitor.

ZFR

Șefa diplomației de la București a reprezentat România la Summitul ONU pentru viitor, un eveniment care precedă debutul lucrărilor celei de 79-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, scrie caleaeuropeana.ro.

“La Summitul ONU al viitorului, am prezentat viziunea României cu privire la modul de a răspunde mai bine nevoilor și aspirațiilor generațiilor viitoare”, a transmis Odobescu, în cadrul summitului la care au mai luat cuvântul, între alții, președintele ucrainean Volodimir Zelenski, prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken.

Potrivit ministrului de externe, viziunea României pentru viitorul lumii conține “pacea, drepturile omului și Agenda 2030” ca “piloni foarte necesari și valabili”.

“Ordinea internațională bazată pe reguli este esențială”, a mai spus Luminița Odobescu, punctând că provocările globale trebuie să aibă soluții globale.

Adunarea Generală a ONU a aprobat duminică un plan de acțiune menit să reunească națiunile lumii, din ce în ce mai divizate, pentru a face față provocărilor secolului al XXI-lea, de la schimbările climatice și inteligența artificială la escaladarea conflictelor și creșterea inegalității și sărăciei.

ZFR

Pactul pentru viitor” de 42 de pagini îi provoacă pe liderii celor 193 de state membre ale ONU să transforme promisiunile în acțiuni reale care să facă o diferență în viața celor peste 8 miliarde de oameni din lume.

Soarta pactului a fost sub semnul întrebării până în ultimul moment. Rusia, susţinută de Belarus, Iran, Coreea de Nord, Nicaragua şi Siria, a dorit să prezinte un amendament care afirmă că ONU “nu poate interveni” în afacerile “interne” ale statelor, dar marea majoritate a ţărilor participante a refuzat să ţină cont de această propunere.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter