Extern

Președintele Volodimir Zelenski, despre incursiunea ucraineană din Kursk: ”Vladimir Putin este foarte speriat. Pentru că poporul său a văzut că nu își poate apăra tot teritoriul”

post-img
Volodymyr Zelenskyy

Președintele rus Vladimir Putin este ”foarte speriat” de incursiunea în curs a Ucrainei în regiunea Kursk, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un interviu, potrivit The Kyiv Independent, citat de TVR Info.

ZFR

Vorbind pentru ABC News, Zelenski a declarat că operațiunea a expus slăbiciuni grave în conducerea Kremlinului și în capacitatea acestuia de a-și proteja poporul.

”Este adevărat. Îi este foarte frică”, a spus el, adăugând: „De ce? Pentru că poporul său a văzut că nu își poate apăra tot teritoriul”.

Ucraina și-a lansat incursiunea transfrontalieră în regiunea rusă Kursk la începutul lunii august, susținând că a preluat aproximativ 100 de așezări și peste 1.300 de kilometri pătrați. Rusia pare să fi fost luată prin surprindere de acest atac, care a permis forțelor ucrainene să se extindă rapid peste graniță și să pătrundă adânc pe teritoriul rus.

Potrivit documentelor confiscate, comandanții ruși au anunțat încă din ianuarie 2024 că ar putea avea loc o potențială pătrundere transfrontalieră, dar nu s-au luat prea multe măsuri.

Interviul acordat la Good Morning America de Volodimir Zelenski și Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, are loc în timp ce liderii mondiali se reunesc la New York pentru cea de-a 79-a Adunare Generală a ONU.

Zelenski, care a sosit în SUA la 22 septembrie, profită de această ocazie pentru a-și susține „planul de victorie” și al doilea summit global pentru pace din Ucraina. Este de așteptat să prezinte planul de victorie lui Biden la Casa Albă pe 26 septembrie. De asemenea, intenționează să discute despre acesta cu candidații la președinție Donald Trump și Kamala Harris.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter