Actualitate

ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei: Peste 100 de parohii din Republica Moldova au trecut la Mitropolia Basarabiei și vor mai trece

post-img
ÎPS Petru

În contextul aniversării a 32 de ani de la reactivarea Sfintei Mitropolii a Basarabiei, Ziarul Lumina al Patriarhiei Române a realizat un interviu cu ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor. Interviul abordează teme esențiale legate de misiunea Bisericii în Basarabia, importanța păstrării identității naționale și spirituale românești și provocările actuale.

ZFR

ÎPS Petru a spus în interviu că la Mitropolia Basarabiei au trecut peste 100 de parohii .

„Vvor mai trece, dar nu se poate să treacă atât de repede deoarece sunt preoți diferiți, trebuie să conlucreze cu epitropul, cu consilierii pe care îi au. Trec în fiecare zi câte unul, doi, dar ei depind de credincioși, deoarece sunt în parohii ucraineni sau chiar și români antiromâni care țin cu rușii și este dificil. Nici nu poți să impui cuiva ceva anume”, a spus ÎPS Petru.

Mitropolitul Basarabiei a vorbit în interviu despre presiunile la care Mitropolia Moldovei îi supune pe preoții și credincioșii care decid să se subordoneze canonic Mitropoliei Basarabiei.

„Ei nu vor să piardă acest teritoriu de sub influența lor. Dar știu că multă lume nu mai este cum a fost, nu mai este cu ei. S-a terminat. Mai sunt preoți, dar nu mai este la fel. Au făcut o grămadă de episcopi, aproape în fiecare raion. Dar lumea deja nu le mai acordă aceeași importanță. Pot avea și o sută de ierarhi, dacă nu au credincioși, degeaba”, a declarat Mitropolitul Basarabiei.

Interviul integral îl puteți citi aici.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter