Justiție

Procurorii denunță discriminare salarială față de judecători: Diferențe de până la 8.000 de lei

post-img
Procuratura Generală

Procurorii solicită ajustarea salariilor în conformitate cu prevederile constituționale și evoluția inflației după ce Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului a înregistrat un amendament la Legea bugetului de stat ce prevede majorarea valorii de referință pentru calculul salariilor judecătorilor de la 3.000 la 3.600 de lei,

Avizul atrage atenția asupra faptului că majorarea propusă pentru procurori este sub nivelul inflației și accentuează discrepanțele salariale deja existente față de judecători. 

Potrivit estimărilor, pentru aceeași vechime în muncă (sub 6 ani), diferența salarială dintre un procuror și un judecător ar urma să ajungă la aproape 8.000 de lei lunar, în timp ce în prezent aceasta este de aproximativ 4.000 de lei.

„Diferențele salariale semnificative între procurori și judecători, accentuate de rectificarea propusă, nu au o justificare obiectivă raportat la statutul, responsabilitățile și restricțiile similare ale acestor funcții”, se precizează în aviz. 

Reprezentanții Procuraturii reiterează că atât procurorii, cât și judecătorii au un statut constituțional echivalent și se supun acelorași garanții și restricții, motiv pentru care salarizarea acestora ar trebui să fie una unitară și corelată.

CSP subliniază necesitatea introducerii unui mecanism automat de indexare anuală a salariilor, astfel încât acestea să reflecte realitățile economice și să nu fie erodate de inflație. 

Se menționează că valoarea de referință pentru procurori a rămas neschimbată din 2020, în timp ce prețurile au crescut semnificativ.

În comparație, amendamentele adoptate pentru judecători prevăd o majorare a valorii de referință de la 3.000 la 3.600 lei (+600 lei), ceea ce înseamnă o creștere de aproximativ 20% a salariilor. 

Pentru procurori, creșterea este mult mai modestă: de la 2.850 la 3.000 lei (+150 lei), adică aproximativ 5%.

Consiliul Superior al Magistraturii a salutat recent majorarea pentru judecători, considerând-o „un pas important și necesar” pentru sustenabilitatea sistemului de justiție. 

Procurorii susțin însă că și ei merită un tratament similar: „Tratamentul disproporționat al procurorilor la capitolul salarizare generează un risc de discriminare a acestei funcții publice în raport cu cea de judecător. Subliniem că ambele categorii – judecători și procurori – fac parte din autoritatea judecătorească în sens larg și contribuie la înfăptuirea justiției, supunându-se unui regim strict de incompatibilități și interdicții”, se afirmă în document.

În pofida rezervelor la acest subiect, Consiliul Superior al Procurorilor și Procuratura Generală salută amendamentul propus de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități (la art. 10 alin. (2) din proiect), prin care se propune creșterea valorii de referință pentru salariile procurorilor la 3000 lei.

Consiliul Superior al Procurorilor amintește că solicitări în acest sens au fost transmise încă din decembrie 2024, însă nu au fost luate măsuri concrete. 

Autorii avizului cer Guvernului și Parlamentului să intervină urgent pentru a corecta inechitățile și pentru a asigura un sistem salarial echitabil și sustenabil în cadrul justiției.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter