Social

Un grup de studente învață arta restaurării covoarelor vechi

post-img
Un grup de studente învață arta restaurării covoarelor vechi

Un grup de studente de la specialitatea Tapiserie, din cadrul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, a ales să-și dedice timpul unei practici cu totul speciale: restaurarea covoarelor tradiționale.

Sub îndrumarea Irinei Ciobanu, restaurator la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, tinerele au învățat pașii minuțioși ai acestei arte vechi: de la analiza vizuală a piesei deteriorate, până la curățare, urzire și reconstituirea modelelor.

„Tapiseria necesită multă răbdare. A fost o provocare să păstrăm ornamentul original”, a povestit Silvia Antoni, studentă. „Bunica și mama mea au țesut covoare. Mă simt conectată cu rădăcinile și cu cultura Moldovei”, a adăugat ea.

Printre piesele restaurate se numără și un covor cu inventar din Florești, datat în secolul al XIX-lea.

„Este o lucrare valoroasă, țesută după o schiță anume. Procesul e în faza de consolidare, iar ulterior va fi expus la muzeu”, a menționat Nicoleta Gujea, o altă studentă implicată.

Atelierul face parte din practica studenților și are un rol dublu – educativ și de valorificare a patrimoniului cultural.

„Este o practică specială, în colaborare cu specialiștii muzeului. Fetele au fost selectate atent, pentru un lucru serios: restaurarea patrimoniului național”, a explicat Veaceslav Damir, conducătorul stagiului de practică.

Din 2016, tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova au fost incluse în patrimoniul imaterial UNESCO, ca recunoaștere a valorilor culturale și artistice.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter