Justiție

Justiția, blocată de grevă: Avocații refuză să acorde asistență juridică timp de 10 zile

Justiția, blocată de grevă: Avocații refuză să acorde asistență juridică timp de 10 zile

Uniunea Avocaților din Republica Moldova a anunţat astăzi că intră în grevă generală în semn de protest față de modificările la Legea Avocaturii. Timp de zece zile, avocații nu vor acorda asistență juridică. Într-un apel public, Uniunea îi solicită președintei Maia Sandu să nu promulge legea adoptată recent de Parlament, invocând lipsa unei consultări transparente și încălcarea principiilor constituționale. În urma grevei, activitatea instanțelor a fost dată peste cap.

OLGA SARIVAN, jurnalist TVR Moldova: Holul Judectoriei Buiucani este gol, iar birourile sunt închise. Practic toate ședințele de judecată progrmate pentru astăzi au fost anulate. Avocații au anunțat că nu vor acorda asistența juridică, exceptie vor fi demersurile privind prelungirea mandatelor de arest, reținerile, cazurile de violența in familie și cele în care sunt vizati minorii. Printre şedinţele de judecată amânate din cauza grevei avocaţilor este şi cea în care urma să se pronunţe o decizie în cazul Marinei Tauber, care riscă până la 13 ani de închisoare. Noua dată a ședinței este 4 august. În data de 11 iulie, Consiliul Uniunii Avocaților din Republica Moldova a anunţat că intră în grevă generală. Decizia vine în urma modificărilor la Legea cu privire la avocatură, fără ca apărătorii să fie consultaţi.


DORIN POPESCU, președinte al Uniunii Avocaților din Republica Moldova: La întâlnirea de luni pe platformele Ministerului Justiției, Parlamentul a dat clar de înțeles că au înțeles greșeala și regretă acest fapt, dar că nu mai pot face nimic pentru că Parlamentul nu mai poate adopt legi organice și i-a expirat împuternicirile. Și atunci toată soluționarea acestei probleme este în mâinile președintei țării, doamnei Maiei Sandu să nu promulge această lege. Solidară cu avocații este și membra Consiliului Superior al Magistraturii, Aliona Miron. Ea s-a declarat nemulțumită de faptul că Parlamentul a operat modificări esențiale în lege fără să consulte reprezentanţi din sistemul judecătoresc și fără avizul CSM.


ALINA MIRON, membrul CSM: Trebuie să recunoaștem că au fost operate modificări inclusiv în legile pe justiție, inclusiv în legea cu privire la CSM și nu toate aceste modificări au fost discutate cu Consiliul Superior al Magistraturii. Cu atât mai mult că noi pe chestiuni mult mai minore respectăm o anumită procedură, consultăm judecătorii și este regretabil că puterea legislativă într-un fel a desconsiderat acest lucru, ori prin Constituție noi trebuie să colaborăm. Președinția anunţă că va examina, în termen de 14 zile, amendamentele operate de Parlament la Legea cu privire la avocatură, după care va anunţa decizia luată în acest sens.


Unii experţi în domeniul Justiţiei au declarat că aceste schimbări legislative ridică semne de întrebare privind transparenţa procesului decizional. Şi Avocatul Poporului din Republica Moldova a criticat decizia Parlamentului de la Chişinău. Iar Uniunea Națională a Barourilor din România şi-a exprimat sprijinul pentru avocații din Republica Moldova și a făcut apel la respectarea independenței profesiei de avocat.


Modificările contestate au fost aprobate în ultima ședință a Parlamentului și prevăd, printre altele, includerea a câte trei membri desemnați de Ministerul Justiției în Comisia de licențiere a profesiei de avocat și în Comisia pentru etică și disciplină. Aceștia trebuie să provină din mediul academic sau din societatea civilă, să aibă expertiză juridică și o reputație ireproșabilă. De asemenea, au fost interzise taxele pentru examinarea plângerilor privind abaterile disciplinare ale avocaților și limitarea mandatului membrilor Consiliului Uniunii la unul singur.


REPORTER: OLGA SARIVAN

Imagine: Mihai Lisnic, Iurie Rusu

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter