Serviciul de Informații Externe dela moscova a lansat informaţii false privind cooperarea Republicii Moldva cu Alianţa Nord Altlantică. Președintele Maia Sandu trage un semnal de alarmă și avertizează că Republica Moldova este din nou ținta unui atac informațional orchestrat de Kremlin. Experţii de la Chişinău spun că scopul rusilor este de a crea panică şi de a diviza societatea.
Serviciul de Informaţii Externe al Federaţiei Ruse a lansat un mesaj lipsit de adevăr și a acuzat NATO că ar încerca să atragă Republica Moldova într-un conflict militar cu Rusia.
COMUNICATUL SERVICIULUI DE INFORMAŢII EXTERNE AL FEDERAŢIEI RUSE "NATO se pregătește activ să implice Republica Moldova într-un posibil conflict armat cu Rusia...În cazul unei victorii, Sandu le promite liderilor NATO că va lua o decizie privind anularea statutului de neutralitate al Republicii Moldova". In mesajul publicat pe reţelele sociale, preşedintele Maia Sandu avertizează că tot mai multe informaţii false sunt distribuite în spaţiul publicul cu scopul de a induce frică și neîncredere în rândul cetățenilor.
MAIA SANDU, PREȘEDINTELE R. MOLDOVA: S-au pornit la turații maxime laboratoarele de inventat aberații. În următoarea perioadă, minciunile vor curge gârlă din partea trompetelor Kremlinului doar pentru a pune mâna pe R. Moldova și a o da în controlul unor interese străine. Mai nou, cei care ucid copiii aruncând intenționat bombe peste blocuri de locuit vor să bage panică în moldoveni precum că eu aș vrea război sau aș încălca neutralitatea țării. Adevărul stă neclintit în fața ochilor noștri: în Moldova este pace și va fi pace cât vom sta drepți pe calea europeană. Un prezent și un viitor european înseamnă că moldovenii au ales și continuă să aleagă pacea pentru poporul nostru. Doar în Uniunea Europeană țara noastră poate fi la adăpost pe termen lung. Politicienii pro-ruși de la Chișinău promovează și ei aceste minciuni. Igor Dodon, judecat pentru trădare de țară și Irina Vlah sunt doar doi dintre cei care preiau și răspândesc aceste narative periculoase. ALEXANDRU TĂNASE fost preşedinte al Curţii Constituţionale: Este parte a scenariului de război hibrid care este purtat de Federaţia Rusă împotriva Republicii Moldova. Autorităţile ruseşti prin intermediul Seviciilor Speciale furnizează marionetelor de la Chişinău subiecte pentru campania electorală. Partidele pro-ruseşti nu au prea multe argumente, Federaţia Rusă se livrează tot felul de teme din astea sperietori pentru a induce o stare de frică şi anxietate în popoulaţie ca să sprijine partidele pro-ruseşti. IULIAN GROZA director executiv, Institutul pentru Politici şi Reforme Europene: Sunt niște narative militariste, conspiraționiste, polarizante. Sunt tactici pe care noi le-am mai văzut, în special în ajunul referendumului. Nu este coincidență că lucrul acesta îl demarează exact când se începe perioada electorală, lucrul acesta devine evident că Rusia urmărește foarte clar să continue ingerințele în procesele electorale din Republica Moldova şi să deturneze procesele democratice interne.
GRIGORE GUZUN expert în relaţii internaţionale şi securitate, WatchDog: În primul rând trebuie să înţelegem că Moldova este un stat neutru şi asta este consfinţit în Constituţie. Noi nu avem tentanţii expansionist cum are Federaţia Rusă care de fap teste un stat agressor. Nimeni din Moldova nu îşi doreşte război, suntem un popor paşnic şi ne dorim doar prosperitate alături de UE, ceea ce nu doreşte Federaţia Rusă. Ceea ce încearcă să facă Kremlinul acum este să facă o asociere dintre NATO şi UE care de fapt nu est epotrivită.
Nu este pentru prima dată când Moscova inundă cu minciuni spațiul public din Republica Moldova. In ultimul an, Kremlinul a desfășurat o campanie coordonată de denigrare, menită să submineze încrederea în direcția pro-europeană a Chișinăului.
Una dintre temele preferate ale propagandei ruse este așa-zisa "militarizare" a Republicii Moldova și ideea că țara ar fi împinsă într-un conflict militar. Specialiștii în dezinformare atrag însă atenția că este doar o sperietoare, iar cetăţenii trebuie să se informeze din surse corecte mai ales în prag de alegeri.
REDACTOR: NADIA MIHUŢĂ