Social

Tot mai mulți pacienți ajung la spital cu boli diareice acute, din cauza caniculei

video

Tot mai mulți pacienți ajung la spital cu boli diareice acute, din cauza caniculei care favorizează alterarea alimentelor. Specialiștii spun că aceste îmbolnăviri sunt cu 20% mai frecvente vara decât în sezonul rece, iar jumătate dintre pacienți sunt copii.

Una dintre cauzele principale ale îmbolnăvirilor o reprezintă consumul de alimente alterate. În apropierea Pieței Centrale din Chișinău, multe produse perisabile sunt comercializate pe asfaltul încins la peste 40°C. Totul sub nasul autorităților. Vânzători de pe stradă se laudă că marfa lor este sigură, dar medicii avertizează populația să fie atentă la modul de păstrare al produselor alimentare.

"Le tăiem de cu seară, le punem la rece, le îngheţăm oleacuţică că e cald, sunt călduri şi apoi le aducem la piaţă. – Şi pe parcursul zile nu roiesc muştele? – Nu, puneţi mâna. Ele sunt astupate, sunt reci!

"Cum să se strice într-o zi sau două. Nu se mai strică!- Şi dacă nu vindeţi ouăle astăzi? – Le luăm acasă! – Şi le aduceţi mâine? – Nu. – Eu vin doar odată când gătesc marfa. Odată în lună sau odată la două luni!"

Multi cumpărătorii nu par ingrijorati de riscuri.

"Ne pune în garda dar riscăm că în magazine tot poate să fie cu pesticide multe ca să nu se strice. Aşa că riscuri sunt! – Ce aţi cumpărat dumneavoastră? – Brânză de capră!"

"Văd că am luat probă şi e destul de ok. – Nu vă pune în gardă faptul că nu stau produsele în frigider? – Ne pune, dar ce să facem dacă nu se fac condiţii la vânzători, la oamenii de la ţară."

La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase "Toma Ciorbă" din Chișinău, în ultima săptămână, au fost deja spitalizate 50 de persoane cu boli diareice acute.

PETRU PAVELIUC, medic infecţionist: Nu există imunitate faţă de agenţii bacterieni de durată care să ne protejeze pe noi de anumite bacterii car eprovoacă aceste toxicaţii alimentare, toxiinfexţii alimentare. Cel mai frecvente sunt implicate vara de sezon salmonelele sau salmoneloza. Ea este una şi din infecţii care sperie, dar nu se exclude şi alte bacterii.

Cei mai vulnerabili rămân copiii. Pacienții cu forme ușoare pot fi tratați la domiciliu, însă cazurile mai grave necesită internare.

TATIANA MIRONOV, medic infecţionist: Desigur că copii sunt mai afectaţi pentru că sistemul imun e abia în formare, mai ales când vorbim de copii care merg în colectivitate, care merg la bazin, copii de vârstă şcolară care sunt lasaţi acasă singuri ce găsesc ei sau ce îşi prepară ei singuri.

"I-am cumpărat iaurt sâmbătă de la local şi fetiţa a mâncat şi duminică s-a început cu vomă, pe urmă diareea şi deja şi febra. Am chemat salvarea şi am venit la spital."

"Ne-am îmbolnăvit în urma unei administrări de antibiotic. Adică flora intestinală a suferit şi el cred că ceva a mâncat sau a pus mâna pe ceva murdar şi s-a infectat pentru că nu avem simtome de intoxicaţii cum au copii cu febră, vomă, doar ce ţine de intestine."

În ultima săptămână, în Republica Moldova au fost înregistrate 385 de cazuri de boli diareice acute, cu 24 mai multe decât în săptămâna precedent. Medicii ne du citeva sfaturi.

INA CRAINIC, medic epidemiolog, ANSP: Măsurile cheie pentru prevenirea bolilor diareice acute alăptarea exclusive în primele şase luni de viaţă a copiilor şi continuarea alăptării până la vârsta de doi ani şi mai mult, imunizarea tuturor copiilor contra infecţiilor rotavirale, spălarea mâinilor înainte de a manevra cu alimentele şi înaintea preparării bucatelor.

Potrivit AgențiEI NaționalE pentru Sănătate Publică, anual, în Republica Moldova se înregistrează până la 20 de mii de cazuri de boli diareice acute, si o medie de 10 decese.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter