Economic

Aderarea R. Moldova la UE: Guvernatoarea Anca Dragu discută la Bruxelles aspecte legate de integrarea financiară

post-img
delegație BNM, la Bruxelles

O delegație a Băncii Naționale a Moldovei (BNM), condusă de guvernatoarea Anca Dragu, se află în aceste zile la Bruxelles pentru o serie de întâlniri cu oficiali ai Comisiei Europene și ai Consiliului European de Plăți (EPC). În cadrul întâlnirilor se discută aspecte-cheie ale integrării Republicii Moldova în structurile financiare europene

ZFR

Reprezentanții BNM au avut discuții relevante cu Directorul General al Direcției Generale de Politică de Vecinătate și Negocieri de Extindere (DG NEAR) dl Gert Jan Koopman, cu John Berrigan, Directorul General al Direcției Generale Stabilitate Financiară, Servicii Financiare și Uniunea Piețelor de Capital (DG FISMA), cu dna Elena Flores, Director General Adjunct al Direcției Generale Afaceri Economice și Financiare (DG ECFIN) și cu Giorgio Andreoli, Director General al EPC.

Un subiect important a fost progresul Moldovei în procesul de aderare la Zona Unică de Plăți în Euro (SEPA) - în ianuarie 2024 BNM a înaintat cererea de integrare la acest sistem, iar în luna august a primit confirmarea din partea EPC, un pas major în integrarea financiară europeană a Moldovei. Pentru punerea în aplicare a deciziei BNM a inițiat un proiect de armonizare legislativă și tehnică, cu asistența printr-un proiect de Twinning finanțat de UE; dosarul de aderare la SEPA a fost finalizat, demonstrând astfel conformitatea Moldovei cu criteriile SEPA pentru statele non-europene.

Pe lângă aderarea la SEPA, întâlnirile au subliniat angajamentul BNM în aplicarea și transpunerea directivelor europene esențiale precum Basel III, PSD-2 și pentru îmbunătățirea infrastructurii IT destinată prevenirii și combaterii spălării banilor  și finanțării terorismului (AML/CFT), precum și colaborarea permanentă pentru întărirea cadrului de reglementare și supraveghere a sectorului financiar. De asemenea, în contextul creșterii importanței monedei unice europene în fluxurile valutare ale economiei țării noastre, s-a menționat oportunitatea tranziției firești la valuta de referință euro – un beneficiu pentru populație și mediul de afaceri din Republica Moldova.

„Aceste discuții reflectă angajamentul BNM de a menține stabilitatea financiară, consolidând astfel parcursul european al Republicii Moldova și subliniind rolul vital al BNM în pregătirea țării pentru aderarea la Uniunea Europeană. Prin adoptarea normelor UE, sectorul bancar al Moldovei va activa conform regulilor europene, ceea ce va permite sporirea interesului față de piața bancară autohtonă pentru investitorii europeni, creșterea concurenței în sector, sporirea calității serviciilor bancare și a securității tranzacțiilor”, a concluzionat guvernatoarea BNM.

Din delegația BNM mai fac parte directorul Departamentului infrastructuri, plăți și supravegherea altor instituții, Victor Șușu și Aliona Străjescu, directoarea Departamentului relații internaționale și integrarea europeană.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter