Actualitate

Soţia opozantului rus Aleksei Navalnii s-a plâns, pe reţelele sociale, că a avut parte de o experienţă neplăcută când a vizitat R. Moldova. Cum au răspuns autoritățile

Iulia Navalnaia la Chisinau
Sursa video: TVR MOLDOVA

Iulia Navalnaia, soţia opozantului rus Aleksei Navalnîi, a vizitat Republica Moldova şi s-a plâns pe reţelele sociale că a avut parte de o experienţă neplăcută. Ea susţine că a fost reţinută pentru verificări suplimentare pe aeroport, iar apoi ar fi fost urmărită prin oraș. În postarea sa, Navalnaia a întrebat-o pe Maia Sandu de ce a fost nevoie de toate aceste. Preşedinţia a precizat că toţi cetăţenii străini veniţi din spaţiul CSI sunt supuşi unor proceduri suplimentare de control.

IULIA NAVALNAIA, DESPRE VIZITA LA CHIŞINĂU: "M-am apropiat de controlul de frontieră și am fost condusă foarte politicos într-o încăpere separată. M-au așezat pe o ladă din metal. La întrebarea mea din ce motiv sunt reținută, mi s-a spus că este o procedură obișnuită pentru cei care vin pentru prima oară în țară. Ospitalitate, ce mai. … Am prezentat toată informația, însă nu am fost eliberată, pașaportul nu mi-a fost returnat, au închis ușa în faţa mea, iar grănicerul a început să fotografieze cu telefonul fiecare pagină din pașaportul meu."

Iulia Navalnaia a mai scris că a vizitat Chişinăul pentru prima dată, fară a menţiona şi care a fost scopul sosirei sale în Republica Moldova. Ea susţine că a fost filată după ce a ieşit din hotelul în care s-a cazat. Preşedinţia Republicii Moldova a dat explicații.

PRECIZĂRILE PREŞEDENŢIEI REPUBLICII MOLDOVA: "Din 24 februarie, toți cetățenii străini din spațiul CSI sau din țări cu pericol de migrațiune sunt supuși unor proceduri suplimentare de control, la intrarea în Republica Moldova. Datoria instituțiilor este ca aceste verificări să fie făcute în strictă conformitate cu legea și cu o abordare corectă."

Şi serviciul de Informații și Securitate s-a autosesizat şi menţionează că asupra cetățeanului Federației Ruse nu au fost desfășurate controale speciale de investigații, inclusiv urmărirea vizuală. Acelaşi lucru la confirmat şi Poliţia de Frontieră. SIS  anunţă că a fost începută o anchetă pentru a clarifica lucrurile.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter