Justiție

Șase judecători au fost eliberați din funcție. Decretul semnat de Maia Sandu a fost publicat în Monitorul Oficial

Șase judecători au fost eliberați din funcție. Decretul semnat de Maia Sandu a fost publicat în Monitorul Oficial

Șase judecători au fost eliberați din funcție, in urma unui decret semnat de președintele Maia Sandu și publicat în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Numele judecătorilor apar în mai multe scandaluri legate de corupţie sau decizii considerate abusive. Acuzaţiile sunt respinse de cei vizaţi.

ZFR

Magistraţii Rodica Berdilo, Victoria Harîrca, Irina Păduraru, Eugen Popovici, Victoria Sanduța și Svetlana Tizu părăsesc sistemul judiciar

 Decretul a fost semnat de președinte dar poate fi contestat în instanța de judecată. Ziarul de Gardă a făcut un profil al magistraţilor vizaţi. Victoria Sanduța se numără printre fondatorii Asociației Obștești a Judecătorilor din Republica Moldova, denumită "Vocea Justiției". 

În martie 2017 a fost numită în funcție la Judecătoria Chișinău, pe un termen de cinci ani, prin decret prezidențial semnat de Igor Dodon.  În 2022, Maia Sandu a refuzat să prelungirea mandatului de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, alături de alți 12 magistrați.

De atunci, timp de doi ani, Sanduța cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să fie propusă pentru reconfirmarea în funcție. Un alt judecător respins de președintele Maia Sandu este Rodica Berdilo.

Ea a stârnit controverse după ce a decis nevalidarea alegerilor locale din Chișinău câștigate de Andrei Năstase în 2018. Berdilo a fost numită în funcție prin decretul președintelui Nicolae Timofti din luna mai 2016. Svetlana Tizu este cel de-al treilea magistrat carepleacă din sistemul judecătoresc.

ZFR

Numele acesteia apare într-un dosar de corupere pasivă și pronunţare a unei decizii contrare legii. Svetlana Tizu a fost achitată în acel caz. În acelaşi dosar apar şi numele Victoriei Hadîrcă, cea de-a patra magistrată respinsă de Maia Sandu.â

Despre Eugen Popovici, Ziarul de Gardă scrie că acesta a îmbrăcat roba de magistrat în 2017, la judecătoria Orhei. Peste un an însă a fost reținut de CNA, si a fost suspectat că ar fi pretins 2000 de euro mită pentru atenuarea învinuirii aduse şi pentru eliberarea din arest a unui traficant de droguri.

A fost achitat şi a cerut  reîncadrarea în funcție dar și achitarea salariului și a tuturor plăților cuvenite pentru perioada suspendării din funcție.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter