Extern

Donald Trump evită să spună dacă își dorește victoria Ucrainei în războiul cu Rusia, în prima dezbatere cu Kamala Harris

Donald Trump evită să spună dacă își dorește victoria Ucrainei în războiul cu Rusia, în prima dezbatere cu Kamala Harris

Candidatul republican la alegerile prezidenţiale Donald Trump evită să spună dacă îşi doreşte ca Ucraina să câştige războiul împotriva Rusiei. Aseară, la prima dezbatere televizată cu vicepreşedintele democrat Kamala Harris, Trump a pledat pentru încetarea războiului, dar nu a răspuns direct la întrebarea moderatorului dacă victoria Ucrainei este în interesul Statelor Unite. De cealaltă parte, Kamala Harris a declarat că va continua să sprijine Kievul şi l-a învinuit pe Trump că e gata să predea Ucraina în 24 de ore dacă revine la Casa Albă.

ZFR

Dezbaterea televizată pentru alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie a fost organizată la postul ABC News şi a început cu o formulă de salut al candidatului democrat Kamala Harris, care s-a apropiat de contracandidatul ei republican Donald Trump căruia i-a întins mâna şi s-a prezentat. În semn că se vedeau pentru prima dată faţă în faţă.

În timpul celor 90 de minute ale confruntării electorale, candidaţii la prezidenţiale au dezbătut câteva probleme importante atât pe plan intern, cât şi extern. Războiul ruso-ucrainean a fost unul dintre principalele subiecte. Donald Trump a reafirmat că e în stare să pună capăt conflictului în 24 de ore aşezându-i la masa de negocieri pe preşedinţii Ucrainei şi Rusiei. Dar a evitat să răspundă direct la întrebarea moderatorului dacă victoria Ucrainei în faţa Rusiei este în interesul Statelor Unite.

DONALD TRUMP candidat al Partidului Republican la prezidenţiale, SUA: Vreau să înceteze războiul. Vreau să salvez vieți.

La rândul ei, Kamala Harris a promis să sprijine Ucraina împotriva Rusiei şi s-a arătat convinsă că dacă Donald Trump ar fi fost şef la Casa Albă, preşedintele rus Putin s-ar fi aflat deja la Kiev cu gândul de a ataca statele europene din flancul estic al NATO.

KAMALA HARRIS vice-preşedinte al SUA, candidat la prezidenţiale, Partidul Democrat: Dacă Donald Trump ar fi fost președinte, Putin ar fi stat la Kiev chiar acum. De ce nu le spuneţi celor 800.000 de polonezi americani de aici, din Pennsylvania, cât de repede aţi renunța pentru a fi pe placul celui pe care îl consideraţi prieten, dar care e de fapt, un dictator - gata să vă devoreze la prânz?

În timp ce Kamala Harris a pledat pentru continuarea sprijinului american pentru Ucraina, Donal Trump a deplâns faptul că Statele Unite au oferit prea mulţi bani Kievului în comparaţie cu ţările europene şi a învinuit actuala administraţie de la Casa Albă că nu a forţat Europa să plătească mai mult. Între alte teme dezbătute de cei doi candidaţi au fost cele legate de economie şi migraţie. La primul subiect Harris a avut avantajul de a prezenta argumentul creşterii economice în periaoda mandatului său de vice-preşedinte. De cealaltă parte, subiectul favorit al lui Trump a fost migraţia ilegală a cetăţenilor străini care vin dinspre ţările Americii Latine trecând frontiera Statelor Unite cu Mexicul. Potrivit unui sondaj realizat de CNN Kamala Harris ar fi ieşit învingătoare la confruntarea electorală cu Donald Trump. De această părere, ar fi peste 60 la sută dintre cetăţenii americani care au urmărit dezbaterea. Şi postul Fox News, considerat apropiat republicanilor, a recunoscut prestaţia mai bună a lui Haris decât cea a lui Trump. Un sondaj al agenţiei Reuters publicat în ajun, arăta că lupta electorală e foarte strânsă, iar Harris şi Trump ar fi obţinut câte 49 la sută din voturi dacă alegerile ar fi avut loc în prima zi a acestei săptămâni.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter