Actualitate

Cum explică Premier Energy solicitarea de majorare a tarifului la electritate

post-img
Centrala de la Cuciurgan asigura circa 65-75% din necesarul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului

Premier Energy spune că solicitarea remisă Agenției Naționale pentru Reglemenare în Energetică este necesară pentru a garanta funcționarea optimă a sectorului energetic.

BFCO

Tariful solicitat, precizează compania, are menirea să acopere plata energiei achiziționate de la Energocom și de la furnizorii interni, inclusiv din sursele regenerabile, precum și din România, pentru a acoperi deficitul generat din generat din cauza prelungirii contractului Centrala Termoelectrică Moldovenească.

Premier Energy își explică solicitarea de majorare a prețurilor la energia electrică prin creșterea exponențială a costorilor de procurare din diferite surse în baza contractului semnat cu Energocom.  

Începând cu 1 ianuarie 2025, din cauza sistării livrării de gaze pe malul stâng al Nistrului de către Gazprom, Republica Moldova nu mai are asigurate livrări de energie electrică produsă de centrala de la Cuciurgan.

„De obicei, în trecut, centrala de la Cuciurgan asigura circa 65-75% din necesarul de energie electrică pentru malul drept al Nistrului, iar cealaltă parte de energie electrică provenea de la centralele electrice de termoficare urbane și surse regenerabile de energie amplasate pe malul drept al Nistrului, precum și importuri limitate din țările vecine”, se mai spune în comunicatul companiei.

Începând cu decembrie 2024, Energocom a fost nevoit să achiziționeze mai multă energie electrică de pe bursa OPCOM (România), unde prețurile variază considerabil, în funcție de ora de consum. De la 1 ianuarie 2025, acest volum de energie electrică crește considerabil. Cele mai mari prețuri sunt înregistrate în orele de vârf, dimineața și seara. 

BFCO

Pentru anul 2025, achizițiile planificate de energie electrică de pe bursa OPCOM reprezintă o proporție semnificativă, de circa 31% din necesarul de energie al Republicii Moldova. Iar restul volumului de energie necesară va fi procurată de către Energocom de la furnizorii interni și internaționali.

Pe 2 ianuarie, Premier Energy și FEE Nord au remis Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) cereri privind majorarea tarifelor la energie electrică. Dacă cererile vor fi aprobate de regulator, consumatorii casnici vor plăti aproape dublu față de tarifele actuale.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor