Extern

Putin, la parada de 9 mai de la Moscova: Occidentul a pornit un adevărat război pentru a distruge Rusia

Putin, la parada de 9 mai de la Moscova: Occidentul a pornit un adevărat război pentru a distruge Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a declarat azi la parada Zilei Victoriei de la Moscova că Occidentul a pornit un adevărat război pentru a distruge Rusia. Putin a subliniat că ţara sa va continua să-i protejeze pe oamenii din Donbas şi a numit actualul conflict militar din Ucraina drept decisiv pentru viitorul Federaţiei Ruse.

Într-un discurs de 10 minute în Piața Roșie, Putin a repetat obişnuitele mesaje pe care le-a transmis de multe ori în cele aproape 15 luni de când a declanşat războiul împotriva Ucrainei. Preşedintele rus a făcut asocieri între lupta împotriva fascismului din anii 1940 și actualele acțiuni militare rusești pe care ţara sa le-a declanşat în Ucraina. A folosit fraze precum dragostea pentru Patria Mamă, memoria celor căzuți sau misiunea specială a Rusiei în lupta împotriva răului mondial. Astfel, a prezentat războiul ca pe unul declanşat de Occident, şi nu de el însuşi.


VLADIMIR PUTIN preşedintele Federaţiei Ruse: "Împotriva patriei noastre a fost declanșat din nou un adevărat război. Dar am respins terorismul internațional, îi vom proteja şi pe locuitorii din Donbas, ne vom asigura propria securitate."

Putin a învinuit elitele ocidentale că ar semăna rusofobie și naționalism agresiv, în timp ce poporul ucrainean ar fi devenit "ostatic al ambițiilor Occidentului. El nu a abordat provocările cu care se confruntă Rusia pe fondul pregărtilrilor armatei ucrainene pentru o ofensivă majoră. Şi nici nu a pomenit de vreun scop final concret pe care l-ar avea armata rusă pe câmpul de luptă. În schimb a numit luptele din Ucraina, drept cea mai importantă misiune pe care au în prezent cetăţenii ruşi pentru apărarea patriei lor.


Discursul lui Putin a fost ascultat de liderii a șapte țări din fosta URSS, care au sosit la Moscova pentru Parada Victoriei - Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Turkmenistan și Uzbekistan. După discursul lui Putin, a urmat o paradă militară în Piața Roșie la care au defilat 10.000 de militari, inclusiv unii care luptă pe teritoriul Ucrainei, precum și 125 de vehcule militare.


Evenimentul a fost organizat în condiţii de maximă securitate după ce în ultima luna Moscova a raportat zeci de atacuri cu drone ucrainene în mai multe regiuni ale Rusiei, iar săptămâna trecută a acuzat Ucraina de atacuri cu drone asupra Kremlinului. În aceste condiţii, paradele militare din multe regiuni au fost anulate, iar câteva au avut loc în estul Federaţiei Ruse, în regiunile situate la est de munţii Ural.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter