Social

La nouă ani de la fondare, Termoelectrica și-a deschis ușile pentru a le arăta consumatorilor cum funcționează

La nouă ani de la fondare, Termoelectrica și-a deschis ușile pentru a le arăta consumatorilor cum funcționează

Sistemul energetic al Republicii Moldova poate fi îmbunătățit prin modernizarea instalaţiilor de încălzire centralizată și eficiența energetică a blocurilor de locuit. Asta ar reduce tarifele la căldură şi consumul. Până la sfârșitul anului, un studiu, realizat cu sprijinul Băncii Mondiale urmează să ofere soluții eficiente pentru municipiul Chișinău. Între timp, Întreprinderea "Termoelectrica" realizează lucrări pentru reducerea consumului de combustibil la echipamentele existente. Investiţiile se ridică la sute de milioane de euro.

La nouă ani de la fondarea Termoelectrica, întreprinderea și-a deschis ușile pentru a le arăta consumatorilor cum funcționează. Echipamentele sunt vechi şi e nevoie de investiții de milioane de euro. Doar pentru modernizarea pompei de alimentare a cazanului la blocul energetic nr.1 s-au cheltuit două milioane de euro. Economiile sunt vizibile, iar investițiile s-au răscumpărat în trei ani. În prezent, lucrări similare se fac la blocul energetic nr.2.

IURIE ROZLOVAN director S.A. "Termoelectrica": „Bineînţeles că echipamentele care au peste 40 de ani, nu sunt atât de eficiente și noi trebuie să le modernizăm. Avem acum în curs un pachet care se numește B12,  este vorba de montarea unor surse de generare noi, motoare, care vor genera și energie termică și electrică, apoi este important să modernizăm însăși sursa respectivă”.

Pentru acest an sunt planificate investiții de 368 mil. de lei, o creștere cu 75 la sută față de 2023. Termoelectrica urmează să-și crească și capacitatea de producere a energiei electrice. În 2025 ar urma să înceapă construcția a două centrale electrice cu termoficare modernă.  

IURIE ROZLOVAN director S.A. "Termoelectrica": „Acum documetele pentru licitație au fost trimise către banca Mondială. Acum în bordul lor ei trebuie să ia decizia finală, după care se publică”.

Potrivit Ministrului Energiei, o altă măsură importantă este eficientizarea energetică a blocurilor de locuinţe, care consumă de două ori mai multă căldură decât cele din UE. Izolarea lor termică și trecerea de la distribuția de pe vertical pe orizontală ar putea reduce de două ori tarifele la căldură, iar consumul la nivel de țară ar putea să scadă cu 25%.

VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: „Noi în paralel mergem cu două chestii. Unul - investriții în blocuri, cetățenii să simtă beneficiile conforului de la sistemul centralizat. Și doi - investiții în partea de generare unde avem echipamente pe care le-ați văzut. Avem câteva proiecte. Unul de 90 mil dolari de investiții în generare, vreo 300 mil la investiții la nivel de blocuri, posibil încă 200-300 mil”.

În acest an, a fost lansat Fondul de Eficiență Energetică în Sectorul Rezidențial, care va finanța până la 70% din costul lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor multietajate și a caselor individuale de locuit. Prin reducerea consumului de energie, facturile vor scădea chiar și cu 50%, acum, însă, această energie pur și simplu se pierde.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter