Extern

Varşovia, cerere oficială la Washington pentru ca armele nucleare americane să fie depozitate și în Polonia

post-img
Rachete

Polonia solicită în mod oficial desfășurarea de arme nucleare NATO pe teritoriul său în cadrul programului de partajare a armelor nucleare, invocând necesitatea de a consolida descurajarea împotriva Rusiei după ce Moscova a amplasat arme nucleare tactice în Belarus.

Varșovia a cerut oficial desfășurarea de arme nucleare ale Alianței Nord-Atlantice pe teritoriul său, potrivit Polskie Radio, scrie defenseromania.ro.

''Nuclear Sharing'' este un program NATO care face parte din politica de descurajare nucleară a Alianței. Acesta pune la dispoziție focoase nucleare statelor membre care nu au propriile arme nucleare. Statele Unite controlează utilizarea acestor arme. Din noiembrie 2009, în cadrul programului Nuclear Sharing, arme nucleare americane se află în Belgia, Germania, Italia, Țările de Jos și Turcia.

Din cauza faptului că Rusia a desfășurat arme nucleare tactice în Belarus, Polonia este interesată să participe la programul ''Nuclear Sharing'' al NATO, care face parte din descurajarea nucleară.

Ministrul adjunct al Apărării Naționale din Polonia, Pawel Zalewski, a declarat: "Suntem cu toții susținători ai consolidării securității Poloniei în toate modurile posibile, această chestiune, pe de o parte, ar trebui să facă obiectul unui acord în cadrul NATO, iar pe de altă parte, ar trebui să facă obiectul unui acord intern".

Un reprezentant al Ministerului polonez al Afacerilor Externe a declarat că declaratiile președintelui polonez Andrzej Duda privind desfășurarea de arme nucleare în Polonia au fost oarecum "pripite", iar guvernul ar fi trebuit să fie consultat mai întâi.

Președintele Duda a declarat într-un interviu acordat publicației Fakt, publicat în urmă cu o săptămână, că "dacă aliații noștri decid să desfășoare arme nucleare în cadrul Nuclear Sharing, de asemenea pe teritoriul nostru, pentru a consolida securitatea flancului estic al NATO, suntem 'pregătiți' pentru acest lucru".

,,Guvernul ar fi trebuit să fie consultat mai întâi, în loc să iasă și să spună pur și simplu: vrem să avem arme nucleare pe teritoriul nostru", a declarat ministrul adjunct de externe al Poloniei, Andrzej Szejna.

În același timp, el a dat asigurări că toată lumea este pregătită să desfășoare arme nucleare în Polonia. "Dacă aliații noștri declară că astfel de rachete ar trebui să fie în Polonia, Polonia ar trebui să spună "da", dar o astfel de situație nu s-a întâmplat încă", a declarat ministrul adjunct de externe.

Președintele Duda a menționat, de asemenea, Nuclear Sharing, afirmând că "programul ar trebui să fie extins și la țările din flancul estic al NATO".

"În calitate de reprezentant al uneia dintre aceste țări, ridic această problemă, asigurând totodată disponibilitatea de a participa la acest program", a spus el.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter