Sport

Sportivii calificați la Jocurile Olimpice de la Paris vor celebra, în această sâmbătă, Ziua Sportivului și a Mișcării Olimpice

Sportivii calificați la Jocurile Olimpice de la Paris vor celebra, în această sâmbătă, Ziua Sportivului și a Mișcării Olimpice

Sportivii calificați la Jocurile Olimpice de la Paris, alături de câteva sute de amatori, vor celebra, în această sâmbătă, Ziua Sportivului și a Mișcării Olimpice. Republica Moldova are acum 13 reprezentanţi care au asigurat dreptul de participare la marele eveniment din vară, iar astăzi aceștia au fost prezentați la Comitetul Olimpic și Sportiv de la Chișinău.

Zalina Marghieva este cea mai experimentată sportivă din echipa olimpică a Republicii Moldova. Cu câteva zile în urmă, în Bulgaria, atleta a obținut calificarea la cea de-a cincea ediție a Jocurilor Olimpice, o performanță fără precedent în istoria țării.

ZALINA MARGHIEVA, atletă: "Am reușit să avem o performanță extraordinară. Nu ne-am așteptat nici eu, nici antrenorul. Știam că voi obține calificarea, dar nu am crezut că voi adăuga distanța de 1,20 metri la recordul personal. Este super."

În schimb, Mariana Drăguțan va concura, în premieră, la Olimpiadă. Luptătoarea a obținut biletul de participare după ce a înregistrat o evoluție convingătoare la ultima competiție de calificare, organizată la Istanbul. Eleva lui Andrei Chiperi și-a adjudecat patru victorii și s-a alăturat celorlalte două fete, Anastasia Nichita și Irina Rîngaci.

MARIANA DRĂGUȚAN, luptătoare: " – Anastasia și Irina erau deja calificate. Asta m-a motivat să le repet performanța. Voiam să fie echipa mai mare, să plecăm mai mulți. – Care e obiectivul la Olimpiadă? – Desigur, vreau să urc pe podium."

Și Alisa Glinka va bifa prima apariție la Jocurile Olimpice. Ea va concura la Paris în proba de echitație. De menționat că sportiva este stabilită în Franța, așa că deja este acomodată cu condițiile de acolo. În plus, ea va fi încurajată de acasă de cei cinci copiii ai săi. ALISA GLINKA, jocheu: "Calul are, la fel, unele emoții. La fiecare competiție caii se comportă diferit. Scopul principal este să reprezint la nivel înalt țara și să mă fac remarcată."

Ar putea să obțină biletul de participare la Olimpiada din vară încă aproximativ zece sportivi basarabeni. La ediția precedentă a Jocurilor Olimpice, Republica Moldova a fost prezentată de 20 de concurenţi.

NICOLAE JURVASCHI, președinte, Comitetul Olimpic și Sportiv, Republica Moldova: "Nu vom fi mai puțin decât la ediția precedentă, cu siguranță. Este șansa să fim 20-24."

Cei mai mulţi dintre cei 13 sportivi calificați deja la Olimpiadă, vor fi prezenți peste trei zile în parcul Valea Morilor din Chișinău. Atunci, se va sărbători Ziua Sportivului și a Mișcării Olimpice, așa cum se întâmplă în fiecare an, în a treia sâmbătă a lunii mai.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter