Cultură

"Zilele Alexandru Marghiloman", la Buzău

"Zilele Alexandru Marghiloman", la Buzău

Cea de-a şaptea ediţie a Zilelor Alexandru Marghiloman, manifestare cultural-ştiinţifică ce se desfăşoară tradiţional în România şi Republica Moldova, a reunit şi în acest an personalităţi notorii de pe ambele maluri ale Prutului. Evenimentul a avut loc la Buzău şi a coincis cu inaugurarea unor noi edificii din ansamblul monumentelor istorice, parte din reşedinţa de vară a distinsului politician român. La eveniment a fost și echipa TVR Moldova.

Palatul lui Marghiloman și Vila "Albatros", restaurată în anul 2008, reprezintă un important obiectiv pentru orașul Buzău. Aici își desfășoară activitatea Centrul Cultural și Educațional "Alexandru Marghiloman".


În cadrul domeniului Marghiloman au fost rebilitate două edificii - Casa de Oaspeți și grajdurile de cai. Cea de-a şaptea ediţie a "Zilelor Alexandru Marghiloman" a inclus și o sesiune de comunicări științifice. A fost prezentă și strănepoata omului politic.

CONSTANTIN TOMA primarul Municipiului Buzău: „Avem în această zi de 9 mai o revelație, Avem și niște fotografii pentru cei care nu au văzut cum arăta înainte această clădire și cum arată acum.” 

În cadrul domeniului Marghiloman au fost rebilitate două edificii - Casa de Oaspeți și Grajdurile de cai. Cea de-a şaptea ediţie a "Zilelor Alexandru Marghiloman" a inclus și o sesiune de comunicări științifice. A fost prezentă și strănepoata omului politic.


IRINUCA VLĂDUCA- MARGHILOMAN strănepoata lui Alexandru Marghiloman: „O readucere a lui Alexandru Marghiloman la locul în care i se cuvine. Mă gândeam ce s-ar fi bucurat să audă în curtea lui așa ceva.” 


Oficiali, reprezentanți ai administrației publice locale, dar și invitați de la Chișinău au participat la eveniment.

NICOLAE MOCANU director TVR Moldova: „Din trecut eram passion at de istorie și știam despre Marghiloman, un buzoian, prim –ministrul de atunci al României în perioada în care Sfatul Țării de la Chișinău a votat Unirea cu România.Iată că în timp Chișinăul și Buzăul rămân conectate în timp prin aceleași valori și sprijin reciproc.”


LUCIAN RAMAȘCANU senator Parlamentul României: „Este cel care a adus împreună Basarabia lângă România pe mandatul lui de prim-ministru. În ceea ce privește moștenirea culturală, pentru că până la urmă asta vedem aicea, Vila Albatros și tot Parcul Marghiloman, atunci ea trebuie și mă bucur că este păstrată la adevărata ei valoare.”

Alexandru Maghiloman a fost un politician reprezentativ, încă înainte de 1914. În timpul Primului Război Mondial, s-a remarcat prin opoziţia faţă de orice alianţă cu Imperiul Ţarist.
A deținut câteva mandate de ministru, iar în perioada 5 martie–24 octombrie 1918, a îndeplinit funcţia de preşedinte al Consiliului de Miniştri. În această calitate, a susţinut înfăptuirea actului de Unire a Basarabiei cu Patria-Mamă.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter