Politic

O nouă întrevedere în formatul 1+1

O nouă întrevedere în formatul 1+1

Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, și pretinsul ministru de externe din regiunea separatistă, Vitalii Ignatiev, vor avea o nouă întâlnire. Întrevederea în formatul 1+1 se va desfăşura în data de 17 mai, la Tiraspol. Se va discuta despre problema fermierilor care au terenuri în stânga Nistrului, dar şi cea a școlilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană.

În cadrul ședinței din 17 mai în formatul 1+1 vor fi discutate problemele economice de pe ambele maluri ale Nistrului, importul de medicamente și echipamente medicale în regiunea transnistreană, dar și despre reluarea funcționării punctelor de înmatriculare a autovehiculelor.

OLEG SEREBRIAN vicepremier pentru Reintegrare: Vor fi de fapt două evenimente, unul nu este definitiv confirmat. Grupul de lucru pe sănătate, unde vor fi discutate probleme legate de domeniul sănătății, echipamentele, domeniul farmaceutic. Pe lista la 1+1 subiectul va fi fermierii. Încă o dată vom insista pe facilitarea accesului pentru că este perioada efectuării lucrărilor de vară, dar ne gândim ce se va întâmpla toamna.

Un alt subiect este și problema scolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului, cea a liberei circulații și accesul jurnaliștilor la evenimentele de la Tighina sau Tiraspol. Astăzi, Guvernul de la Chișinău a aprobat Programul activităților de reintegrare a țării pentru 2024, care prevede alocarea a 15 milioane de lei pentru 26 de proiecte de dezvoltare durabilă, de modernizare a infrastructurii, de sprijin instituțional și de interes comunitar ce vor fi implementate în localităţile din Zona de Securitate.

OLEG SEREBRIAN vicepremier pentru Reintegrare: Este vorba de zona de securitate și regiunea tranistreană, cea mai mare parte a banilor vor fi alocați în proiecte de infrastrcutură pe platourile Coșnița, Cocieri dar și pe malul drept, în zona de securitate. Două milioane de lei vor fi distribuiți din acest fond pentru susținerea fermierilor. Și 1,4 mil. lei sunt pentru cele opt școli din regiune.

Anterior, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a anunțat că autoritățile de la Chișinău pregătesc un nou plan de reintegrare a regiunii transnistrene, subliniind că rolul României și Uniunii Europene în procesul de negocieri ar trebui să crească, în contextul parcursului european al Republicii Moldova.

Potrivit oficialului, până în prezent, au existat cel puțin 14 planuri sau strategii de reintegrare, care însă nu au avut succes. În perioada 2011-2023, au fost implementate 13 programe guvernamentale de reintegrare a Republicii Moldova. Este vorba despre susţinerea financiară pentru 544 de proiecte, în valoare de peste 170 mln. de lei, ce vizează soluționarea problemelor stringente din Zona de Securitate, dezvoltarea comunitară durabilă şi realizarea dezideratului de reintegrare a R. Moldova.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter