De Ziua Internaţională a Familiei, Inspectoratul General al Poliției a dat start unei campanii naționale de prevenire a violenţei domestice. Scopul evenimentelor ce se vor desfăşura timp de o lună este încurajarea oamenilor de a spune "nu" abuzurilor şi să anunţe autorităţile despre aceste cazuri.
De mai bine de 14 ani, operatorii Centrului Internaţional ,,La Strada" răspund la apelurile de la Telefonul Încrederii pentru Femei și Fete. În tot acest timp, au fost înregistrate aproximativ 27 mii de solicitări.
ELENA BOTEZATU, director executiv, Centrul Internaţional ,,LA STRADA": În anul 2023, zilnic aproape la fiecare două ore, o femeie, o fată, o persoană din comunitate sau specialiştii au apelat pentru a solicita ajutor sau ghidare într-un caz de violenţă faţă de femei.
În pofida eforturilor depuse în combaterea fenomenului violenţei, în primele patru luni ale anului, numărul abuzurilor a scăzut nesemnificativ, sub un procent, faţă de aceeaşi perioadă a lui 2023.
VIOREL CERNĂUŢEANU şef, Inspectoratul General al Poliţiei: Pe parcursul a patru luni din 2024, avem peste 4600 de sesizări cu privire la violenţa în familie şi cel mai grav este că avem peste 319 de cazuri, acolo unde constatăm fapte infracţionale, ceea ce cumva trebuie să ne alerteze.
În cadrul campaniei "Siguranţa familiei tale contează! – Informăm. Educăm. Protejăm" vor avea loc acţiuni de informare şi sensibilizare a cetăţenilor despre fenomenul violenţei în familie. Victimele sunt fi încurajate să rapoteze actele de violenţă.
NIGHINA AZIZOV, coordonatoare de program, UN Women: Doar 40% dintre femeile care au trecut cel puţin printr-o formă de violenţă sunt în căutare de servicii sau vor să acceseze servicii. Deci, 60 % nu au încredere. Asta însemană că este nevoie de mai multă comunicare. Asta însemană că este nevoie de mai multe exemple pozitive.
VIORICA ŢÎMBALARI director, Agenţia Națională de Prevenire și Combatere a Violenței: De-a lungul anilor s-a făcut foarte mult în acest domeniu. S-a ractificat Convenția de la Istanbul, a fost creată agenţia pe care o reprezint, însă fenomenul rămâne să fie unul grav pentru societatea noastră. De aceea ne propunem acum prin această campanie şi o să facem şi u apel public ca să ne unim cu toţii eforturile, începând de la cetăţeni simpli, autorităţi publice terminând cu organizaţile care se ocupă cu acest fenomen.
Campania se va desfășura pe parcursul unei luni.