Extern

Premierul slovac, Robert Fico, în stare gravă, în operație, după tentativa de asasinat. Următoarele ore sunt decisive

post-img
imagine simbol

Undă de şoc în Europa după ce prim-ministrul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat. Tentativa de asasinat a avut loc in faţa Casei de cultură din localitatea Handlova, unde s-a desfăşurat o şedinţă a guvernului. Premierul a vrut să facă o baie de mulţime când s-au auzit 5 focuri de armă si Robert Fico a căzut la pământ. Şeful executivului de la Bratislava e operat într-un spital din centrul ţării, nu departe de locul tragediei. Guvernul spune ca starea premierului este gravă după ce 3 gloanţe l-au nimerit în abdomen, mână şi picior. Autorul atacului este un pensionar de 71 de ani, care a fost reţinut. Liderii europeni, inclusiv preşedintele Klaus Iohannis, dar şi liderul american Joe Biden, au transmis mesaje prin care condamnă tentativa de asasinat, relatează tvrinfo.ro.

După ce asupra premierului Robert Fico s-a tras, gărzile de corp l-au urcat imediat în maşină şi l-au dus la un spital din apropiere. Medicii de acolo spun că era conştient şi că funcţiile sale vitale au fost stabilizate, apoi a fost transferat la o unitate medicală superioară din oraşul Handlova. 

Bărbatul care a tras asupra lui a fost prins imediat. Este vorba despre un slovac în vârstă de 71 de ani, care era înarmat.

Preşedinţii principalelor instituţii ale Uniunii Europene şi lideri din state membre ale UE au condamnat miercuri în termeni fermi atacul armat comis asupra premierului slovac Robert Fico.

”Condamn ferm atacul dezgustător asupra prim-ministrului Robert Fico. Asemenea acte de violenţă nu îşi au locul în societatea noastră şi subminează democraţia, bunul nostru comun cel mai de preţ. Gândurile mele sunt alături de premierul Fico, de familia sa”, a scris preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe platforma X (fosta Twitter).

Preşedintele Consiliului European Charles Michel şi preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola au declarat pe X că sunt şocaţi de vestea atacului asupra lui Robert Fico. ”Nimic nu poate justifica vreodată violenţa sau astfel de atacuri”, a afirmat Michel.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter