Politic

Cehia va oferi R. Moldova consultanţă, la nivel parlamentar, în procesul de negocieri privind aderarea la UE

Cehia va oferi R. Moldova consultanţă, la nivel parlamentar, în procesul de negocieri privind aderarea la UE

Cehia va oferi Republicii Moldova consultanţă, la nivel parlamentar, în procesul de negocieri privind aderarea la Uniunea Europeană. Declarația a fost făcută de președintele Senatului ceh, Miloš Vystrčil, după întrevederea cu președintele Parlamentului, Igor Grosu. S-a discutat și despre intensificarea colaborării bilaterale în domeniul securității și combaterea propagandei ruse.

MILOŠ VYSTRČIL președintele Senatului Republicii Cehe: Apreciez progresul Republicii Moldova în ceea de priveşte aderarea la UE, cum reușiți să finalizați capitole diferite în acest proces. Am ajuns la un acord comun în ceea ce privește combaterea corupției în țările noastre, cum să asigurăm libertatea mass-media în contextul actual. Avem un punct de vedere comun și în ceea ce priveşte continuarea colaborării în domeniul securității și autonomiei strategice.

Aflat într-o vizită la Chişinău, preşedintele Senatului Cehiei a discutat cu autorităţile Republicii Moldova despre securitatea din regiune, inclusiv cea energetică, precum și despre atacurile de ordin hibrid la adresa ţării.

IGOR GROSU președintele Parlamentului Republicii Moldova: "Am primit asigurări că vom fi ajutați în procesul de pregătire a Parlamentului R.Moldova în procesul de lansare a negocierilor. Am discutat și despre siutația de securitate din regiune, din Ucraina, impactul invaziei ruse și asupra RM. Am facut un schimb de opinii privind tactica, strategia de interferență a Federaţiei Ruse împotriva țărilor noastre. Vorbim aici de influențe de ordin hibrid, campanii de dezinformare, tentative de corupere a alegătorilor, a politicienilor, și cum putem, prin cooperare, să răspundem acestor atacuri de ordin hibrid. "

MILOŠ VYSTRČIL l-a invitat pe Igor Grosu într-o vizită la Praga şi a reiterat că locul Republicii Moldova este în familia europeană.

MILOŠ VYSTRČIL reședintele Senatului Republicii Cehe: Republica Ceha a celebrat a 20 aniversare din momentul aderării la UE. Atunci am aderat împreună cu alte 9 țări. Eu sunt convins ca in perioada actuală ar trebui să fim în stare să adoptăm o asemenea hotărâre curajoasă. Ca să primim în UE mai multe țări care deja acum își îndeplinesc obligaţiunile. Și una dintre aceste țări cu siguranță este R.Moldova.

În vizita de două zile de la Chişinău, președintele Senatului Cehiei este însoțit de cinci senatori. Sunt membri ai Comisiei pentru afaceri ale Uniunii Europene, ai Comisiei pentru educație, drepturile omului și ai Comisiei pentru afaceri externe, apărare și securitate. Delegaţia va merge şi la Centrul de cazare a refugiaților din Ucraina, din comuna Cărpineni, Hâncești.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter