Cultură

Ziua Internaţională a Familiei, sărbătorită într-un mod inedit la Muzeul Naţional de Istorie din Chişinău. Părinţii şi copiii au participat la un atelier de caligrafie, ca pe vremuri

Ziua Internaţională a Familiei, sărbătorită într-un mod inedit la Muzeul Naţional de Istorie din Chişinău. Părinţii şi copiii au participat la un atelier de caligrafie, ca pe vremuri

Muzeul Naţional de Istorie din Chişinău a aruncat o punte peste timp pentru a sărbători, într-un mod inedit, Ziua Internaţională a Familiei. Folosind tehnologii moderne, părinţi şi copii au aflat mai multe despre istoria scrisului şi chiar au participat la un atelier de caligrafie, ca pe vremuri. La eveniment a fost lansată o instalaţie inovatoare – o carte digitală de dimensiuni mari, care funcţionează pe baza inteligenţei artificiale.

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: Cartea are în jur de trei metri înălțime și patru metri lățime. Datorită inteligenței artificiale,

"Cele opt capitole pot fi răsfoite doar cu ajutorul unor gesturi. Filă cu filă, oamenii vor afla istoria scrisului, dar și cum au evoluat instrumente de scris."

Cartea Interactivă de Istorie a fost realizată de o agenţie de creaţie, în cadrul Programului ,,Muzeele Viitorului".

ANDRIAN BUSUIOC director, agenţie de creaţie: Au muncit atât specialiştii din muzeu care au selectat acest conţinut pentru carte şi s-a muncit foarte mult şi în agenţie, de către specialiştii noştri. Nu în ultimul rând a fost folosită şi inteligenţa artificială pentru dezvoltarea acestor imagini. Cartea va fi aici la muzeu, a fost creată special pentru Muzeul Naţional de Istorie, pentru această sală, unde este istoria scrisului şi cărţilor din R. Moldova.

Pe lângă tehnologiile molderne, la eveniment participanţii au putut călători şi în trecut. Câţiva reprezentanţi ai Guvernului şi parteneri de dezvoltare, însoţiţi de copii, şi-au reamintit arta scrisului de mână.

"Acum scriu cu peniţa, cum s-a scris cu mulţi ani în urmă. Mi se pare că e foarte interesant şi recomand şi altora să vină la muzeu."

"Am încercat să scriu cum scriau înainte, cu peniţa. – Şi cum este acest proces, e dificil? – Da."

SERGIU PRODAN ministrul Culturii: Ne-am transportat, transhumat şi transcedentat în antichitate, cu tăbliţele pe care se scriau primele semne. Am caligrafiat literele cu peniţa şi vreau să zic că, în clasa a I-a, am prins şi eu acea perioadă. Istoria în general trebuie să o cunoşti, pentru că nu poţi trăi rupt de istorie.

Vizitatorii au putut admira şi câteva exponante digitalizate, care prind viaţă cu ajutorul realităţii augmentate. Prin aceste activităţi, organizatorii au vrut să aducă mai aproape copiii de părinţi, cu ocazia Zilei Internaţionale a Familiei.

DANIEL VODĂ purtător de cuvânt, Guvernul Republicii Moldova: Voi fi bucuros să revin la această expoziţie împreună cu fiica mea, care are 5 ani. O vizită la muzeu este cool, este interesant. Pe lângă faptul că ne cunoaştem istoria, cultura şi identitatea, avem ocazia să petrecem timpul agreabil, în pas cu noile tehnologii.

Activităţile au avut loc în cadrul Programului ,,Muzeele Viitorului", implementat de Centrul Artcor, cu susţinerea Ministerului Culturii şi finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter