Extern

Presa rusă de stat, interzisă pe Facebook, Instagram și WhatsApp. Anunțul Meta

post-img
Facebook

Grupul american Meta, care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunțat luni că interzice accesul presei de stat ruse la platformele sale din întreaga lume, pentru a evita orice „activitate de interferență străină”.

ZFR

Interdicția vine în contextul în care secretarul de stat american Antony Blinken a denunțat vineri activitățile destabilizatoare ale postului media rus RT, despre care a spus că s-a transformat într-o „filială” a serviciilor secrete rusești în întreaga lume, scrie News.ro, citată de Digi24

„După o analiză atentă, ne-am extins acțiunea împotriva presei de stat ruse”, a declarat Meta ca răspuns la o solicitare din partea AFP.

„Rossia Segodnia, RT și alte entități conexe sunt acum interzise în aplicațiile noastre din întreaga lume din cauza activităților lor de interferență externă”, a declarat compania americană.

În urmă cu aproximativ zece zile, autoritățile americane au dezvăluit o serie de măsuri, inclusiv proceduri penale și sancțiuni, care vizează în special mass-media ruse, ca răspuns la încercările de a interveni în alegerile din SUA, pe care le pun pe seama Rusiei.

Departamentul de Stat a impus apoi restricții de viză grupului media din care face parte RT, Rossia Segodnia, precum și altor filiale ale acestei companii.

ZFR

Într-un mesaj pe Telegram, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a comentat ironic ultimele anunțuri americane de vineri, spunând: „Cred că ar trebui să existe o nouă profesie în Statele Unite: specialist în sancțiuni împotriva Rusiei”.

Grupul rus RT, lansată în 2005, este considerată de Occident drept un organ de propagandă pură în favoarea Kremlinului.

Site-ul său și canalele sale de televiziune emit în mai multe limbi, inclusiv engleză, spaniolă, franceză, germană și arabă.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter