Energocom a anunțat că a acoperit necesarul de energie electrică, pentru 2 ianuarie, prin contractarea capacităților neutilizate la hotarele României cu alte vecine. Rezervarea acestor volume este necesară deoarece capacitatea comercială alocată la hotarul dintre România și Republica Moldova este limitată la 315 Megawați din cei 650-800 Megawați necesari.
„Astfel, am reușit să rezervăm capacitatea necesară pentru 2 ianuarie. La contractele anunțate pe 31 decembrie, suplimentar vom achiziționa energie electrică din Ucraina, de la Energoatom, pentru orele de noapte, atunci când colegiii noștri au surplus de energie și o pot exporta”, a anunțat Energocom într-un comunicat publicat pe pagina sa de Facebook.com.
Pe 1 ianuarie, după ce a expirat contractul dintre Centrala Termoelectrică Moldovenească (Molgres), ministrul Energiei al României, Sebastian Burduja, a vorbit despre ce ajutorul pe care România în oferă Republicii Moldova pentru a acoperi deficitul de energie electrică.
„În aceste momente grele, suntem alături de frații noștri de peste Prut. Gazul rusesc a fost oprit pentru Centrala de la Cuciurgan din Transnistria, ceea ce înseamnă că Republica Moldova are un deficit de aproximativ 600 Megawați de producție de energie electrică pentru a-și acoperi consumul, mizând pe aproximativ 300 de Megawați de producție locală”, a spus oficialul român.
El a spus că a vorbit, în toată această perioadă, cu toți cei implicați: prim-ministrul R. Moldova, Dorin Recean, comisarul european pentru Energie, Dan Jørgensen, și cu toți cei implicați în sectorul energetic românesc.
„Nuclearelectrica a încheiat un contract pentru livrarea a 100 de Megawați în bandă peste Prut. Sunt discuții și cu OMV Petrom pentru 100 de Megawați de la centrala pe gaz de la Brazi, și cu Complexul Energetic Oltenia pentru încă 100-200 de Megawați. Există și cantități cumpărate de pe piața OPCOM de frații noștri de peste Prut”, a afirmat Burduja.
În total, capacitatea tehnică de export de energie electrică din România către Republica Moldova este de 315 Megawați prin linia Vulcănești-Isaccea (400 kV) și de 115 Megawați prin cele patru linii de 110 Kilovați care trec Prutul.
Mai mult, a adăugat oficialul român, Republica Moldova a obținut creșterea capacității transfrontaliere la 600 de Megawați printr-un mecanism de alocare zilnică a capacităților neutilizate la alte frontiere. Această măsură, confirmată de ENTSO-E, reprezintă un pas important pentru acoperirea cererii.
Pentru a combate „propaganda toxică”, Sebastian Burduja a precizat: exporturile de energie electrică și gaze se fac din România în Republica Moldova pe baze comerciale, în condițiile legii; sprijinul pe care îl acordă România este numai în limita volumelor disponibile după acoperirea nevoilor proprii statului român.
„Da, consider ca avem o datorie morală sa fim alături de frații noștri de peste Prut cu tot ceea ce este posibil. Mesajul României este clar: frații în veci vor fi frați. Menirea noastră este de a fi împreună și împreună cu Europa. Și așa va fi. Înainte, împreună”, a spus ministrul român.