Politic

Forțele proruse din R. Moldova au demarat o campanie de divizare a societății în contextul zilei de 9 mai. Afirmaţia aparţine atât societăţii civile, cât şi autorităţilor de la Chişinău

Forțele proruse din R. Moldova au demarat o campanie de divizare a societății în contextul zilei de 9 mai. Afirmaţia aparţine atât societăţii civile, cât şi autorităţilor de la Chişinău

În preajma zilei de 9 mai pot apărea noi provocări şi tentative de destabilizare în Republica Moldova. Experții spun că forțele proruse au demarat o campanie de divizare a societății în contextul acestei zile, manipulând faptele istorice în scop propagandistic.

Experții de la asociaţia WatcDog cred că, în următoarea periodă, în spațiul public vor apărea tot mai multe informații care vor ațâța spiritele și vor încerca să divizeze societatea în aşteptarea zilei de 9 mai. De aceste acțiuni de destabilizare ar fi vinovate forțele politice proruse.

ANDREI CURĂRARU expert în politică, securitate: De fiecare data vedem partide politice, forțe proruse care încearcă să divizeze în cei care susțin Victoria asupra fascismului și în cei care nu susțin. Sau încearcă să arate cumva că societate noastră este împotriva acestei victorii. Nu trebuie să excludem și factorul transistrean, am văzut că atunci când sunt evenimente de anvergură ei vin cu fake-uri legate de atacuri potențiale cu dronă, au solicitat recent instalarea de posturi de protecție suplimetară la hidrocentrala de la Dubăsari.

VALERIU PAȘA președinte, Comunitatea WatchDog: Suntem siguri că vom încerca să ațâțe spiritele aici la Chișinău să provoace poate anumite violențe, sau altceva. Trebuie să fim foarte vigilenți, cetățenii să nu se lase provocați. Am văzut acești bani enormi pe care oamenii controlați de Ilan Șor au încercta să-i introducă în RM, în ultimele zile. Cu siguranță acești bani vor merge pentru a finanța participarea masivă la aceste mitinguri pe care le va organiza cu această nouă pseudoformațiune pe care a cârpit-o din partidele sale de buzunar.

Astfel de informaţii vin şi din direcţia Guvernului de la Chişinău. DANIEL VODĂ purtătorul de cuvânt al Guvernului: Unii politicieni au început deja campania de divizare a societății. În următoarea perioadă, ne putem aștepta la lecții de istorie din partea Federației Ruse, stat care, amintesc, a readus războiul pe continentul european și promovează simboluri străine asociate zilei de 9 mai, ca panglica bicoloră (negru-oranj, numită și panglica Sfântului Gheorghe - n.r.), care nu are nimic în comun cu victoria asupra nazismului și fascismului. Pe data de 9 mai, în R. Moldova comemorăm eroii căzuți în al Doilea Război Mondial și, desigur, sărbătorim ziua victoriei asupra nazismului și pacea care a cuprins Europa după această victorie istorică, pacea care a stat la baza întemeierii unei Europe unite și unei Europe prospere.

Opoziția prorusă din R. Moldova a anunțat că va desfășura, pe 9 mai, un "marș al victoriei" pe străzile din Chișinău. Guvernul, însă, a informat că va marca Ziua Europei, alături de statele membre ale Uniunii Europene, în Piața Marii Adunări Naționale.

VALERIU PAȘA președinte, Comunitatea WatchDog: Ziua Victoriei și a Europei sunt un tot întreg, cumva este simbolic corect că le marcăm în aceeași zi în RM.

Data de 9 mai are dublă semnificație. Europa sărbătorește pacea și unitatea pe continent. Totodată este marcată și încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial prin semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter