Justiție

Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii care a determinat demisia Tatianei Răducanu din Comisia Pre-Vetting

Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii care a determinat demisia Tatianei Răducanu din Comisia Pre-Vetting

Reprezentanţii Procuraturii Anticorupţie confirmă autenticitatea scrisorii în urma căreia şi-a dat demisia Tatiana Răducanu, membră a Comisiei Pre-Vetting. Ei mai spun că, recent, au fost obținute probe într-un dosar penal în care e implicată Răducanu. Procuratura Anticorupție mai susţine că în sistemul juridic există oameni toxici, iar cercetările iniţiate în acest caz nu îşi propun să discrediteze procedurile de pre-vetting și vetting.

"Mai există oameni toxici și în sistemul de justiție. Acești oameni vor fi trași la răspundere disciplinară de CSM și CSP reformate, iar integritatea lor financiară va fi verificată, în continuare, de Autoritatea Națională de Integritate. Acești oameni toxici vor fi trimiși la închisoare de procurori și judecători integri care, în ziua de azi, lucrează în continuare la investigații împotriva procurorilor și judecătorilor corupți, aplicând proceduri penale care respectă drepturile omului, sunt transparente și obiective", se arată în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Într-un comunicat de presă emis astăzi se face, din nou, trimitere la faptul că mai există în sistem procurori și judecători care, cităm: "În 2013-2014, în timp ce Frauda Bancară și Laundromatul erau în derulare, aveau întâlniri și discuții cu Veaceslav Platon, Ilan Șor sau alți fugari condamnați la ani grei de închisoare", am încheiat citatul. 

Contactată de TVR MOLDOVA pentru a comenta situaţia ei, Tatiana Răducanu a spus că se simte rău şi nu poate vorbi cu noi. Ieri, însă, ea a declarat pentru pentru Ziarul de Gardă că, cităm, "nu răspunde de ceea ce vorbesc <<bandiții și idioții>> pe la spatele ei", am încheiat citatul. Tatiana Răducanu a fost membră a Comisiei de Evaluare Externă a procurorilor şi a Comisiei Pre-Vetting. 

Ea urma să participe şi la evaluarea integrității șefei Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, cea care a dar publicităţii scrisoarea. Demisia lui Răducanu vine după ce şi Vitalie Miron a demisionat din Comisia Pre-Vetting. Ministrul Justiţiei spune că aceste plecări nu afectează nici într-un fel procesul de vetting, iar scandalul este o consecinţă a curăţării sistemului.

VERONICA MIHAILOV-MORARU ministrul Justiţiei: Această sesizare in adresa Ministerului Justiţiei nu a parvenit. Urmează a se clarifica aspectele invocate în sesizare ce tine de veridicitatea datelor, modul de administrare a acestor probe. Sigur că toate circumstanţele respective trebuie să fie investigate, dar investigate corect. Ştim că anterior doamna Dragalin şi mulţi procurori au declarat că nu sunt de acord cu această comisie şi iată această scrisoare are vreo legătură cu nedorinţa de a trece prin această comisie? Sigur că pot fi mai multe suspiciuni, să zicem aşa la poziţia acestora. Nu este un secret că unii din reprezentații

Amintim că, ieri, în spaţiul public a apărut o scrisoare care ar fi fost semnată de Veronica Dragalin şi în care se invoca faptul că Tatiana Răducanu ar fi avut legături cu Veaceslav Platon, controversatul om de afaceri, cu oligarhul Ilan Şor şi cu avocatul acestuia, Aureliu Colenco, iar pe numele magistratei ar fi pornit un dosar penal. Tatiana Răducanu are o experiență de peste 28 de ani ca magistrat la Judecătoria Chișinău, Curtea de Apel și Curtea Supremă de Justiție. În anul 2016, ea a părăsit din sistemul judecătoresc din propria inițiativă.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter