Extern

Tinerii de 16-17 ani din Belgia pot vota la alegerile europene

post-img
Vot, UE
Sursa foto: tvr

Tinerii care vor împlini 16 ani la următoarele alegeri europene îşi pot face auzită vocea la nivel european.

Noua lege face din Belgia a patra ţară din UE (după Malta, Germania şi Austria) care permite tinerilor de 16 şi 17 ani să participe la alegerile pentru Parlamentul European. Cu toate acestea, spre deosebire de cetăţenii adulţi, care sunt înregistraţi automat pentru a vota, tinerii care doresc să voteze trebuie să se înregistreze în prealabil. 

Acest lucru se poate face fie prin depunerea unui formular la primărie, fie prin intermediul unei platforme online, a declarat vineri ministrul de interne Annelies Verlinden, potrivit Brussels Times. Tinerii înregistraţi vor fi apoi obligaţi să voteze şi, prin urmare, vor trebui să se prezinte la urne pentru a vota la alegerile europene. 

Aproximativ 280.000 de tineri din Belgia ar putea participa la următoarele alegeri europene. Data nu a fost încă convenită de cele 27 de state membre, dar data preferată este 6-9 iunie 2024. 

"Deciziile luate la acest nivel de putere se referă adesea la chestiuni care îi preocupă pe tineri şi care au un impact semnificativ asupra viitorului lor, cum ar fi mobilitatea şi clima. De aceea, este interesant să le oferim o voce în aceste chestiuni", a declarat Verlinden

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter