Economic

Oportunități de investiții în R. Moldova

Oportunități de investiții în R. Moldova

Investitori din 23 de țări sunt așteptați, în aceste zile, în Republica Moldova la forumul economic Moldova Business Week 2024. În premieră, evenimentul va avea loc în patru regiuni cheie ale ţării, la Chișinău, Edineț, Ungheni și Bălți, aducând împreună peste o mie de participanți, de la investitori străini și antreprenori locali la experți economici.

ZFR

Forumul se va desfăşura timp de cinci zile și va găzdui 13 evenimente dedicate diferitelor sectoare strategice ale economiei naționale. Astfel ca partenertii străini să poată elege domeniile în care vor să investească. Ionuț Bindea a decis să-și deschidă o afacere în R. Moldova la două săptămâni de la începutul războiului din Ucraina. Omul de afaceri din România spune că aici există perspective de dezvoltare și vrea chiar să-și extindă afacerea.


IONUȚ BINDEA investitor, România: „Avem și astăzi o serie de întâlniri, aici, la Chișinău. Intenționăm pe afacerea pe care o avem cel puțin să dublăm investițiile și să mai deschidem o fabrică în iarna aceasta în zona de producție de vopseluri și ne uităm cu multă atenție la sectorul medical”.


DAN NUȚIU președinte, Asociația Investitorilor din România: „Moldova business week a fost întotdeauna un tractor de atragere a investițiilor străine în RM. Faptul că se desfășoară în mai multe raioane este extrem de benefic, este clar că este nevoie de dezvoltare armonioasă, echilibrată a tuturor regiunilor în RM. R. Moldova reprezentat permanent o destinație de investiție pentru antreprenorii din România. Considerăm RM o platformă extraordinară de interesantă pentru a merge împreună, companii din RM și România, și de a fi prezenți la reconstrucția Ucrainei”.

ZFR


IURIE FALĂ director executiv, Moldova Fruct: „Este o oportunitate benefică pentru antreprenorii din RM și potențiali parteneri de peste hotare. O ocazie în plus să cunoască oportunitățile care sunt fie pentru investiții, fie pentru comerț sau investiții comune”.


Ministrul Economiei a declarat că R. Moldova trece acum prin schimbări majore și a îndemnat investitorii străini să ia parte la acest proces.


DUMITRU ALAIBA ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: „Ne concentrăm pe promovarea antreprenoriatului, pe eliberarea spațiului pentru companii mari și mici, străine și locale, pe accesul la finanțare , pe reducerea barierelor. Vedem unele scetoare cu un potențial înalt de creștere cum ar fi IT desigur că vedem un bum ani la rând. Putem fi competitivi în așa sectoare cum ar fi electronica, automotive, farmaceutica, materiale de construcții și agricultura desigur. Am făcut o modelare, pentru a avea o creștere economică de 8%, noi avem nevoie de investiții cu 400 mil. decât nivelul prognozat”


Premierul Dorin Recean a îndemnat oamenii de afaceri străini să investească în R. Moldova cu încredere.


DORIN RECEAN premierul Republicii Moldova: „Nu vreau să zic că totul e ideal dar Guvernul creează agilitate la nivel de instituție ca să îmbunătățească procesele de business. Obiectivul cinci - vrem să dezvoltăm infrastructura. Avem platforma IT Parc pentru IT și cercetare, ați văzut și câteva cifre, dar la fel vrem să dezvoltăm și platforma industrială”.


Excelența Sa JANIS MAZEIKS ambasadorul UE în R. Moldova: „Republica Moldova este o țară cu un avantaj competitiv datorită faptului că urmează să fie țară membră UE. Vreau să încurajez investitorii care încă nu au venit în R. Moldova să vină și să investească aici, într-un viitor stat membru UE și sunt sigur că investițiile voastre vor avea succes”.


Moldova Business Week se desfășoară perioada 16-20 septembrie, iar în ultimele trei zile ale manifestării oamenii de afaceri străini sunt așteptați la Edineț, Ungheni și Bălți, unde vor avea ocazia să vadă potențialul economic și progresul la nivel de țară, proiectele și oportunitățile pentru afacerile locale. În prezent 81% din investițiile străine în R. Moldova vin din țările Uniunii Europene.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter