Cultură

Zeci de credincioşi au participat la o liturghie în centrul municipiului Bălţi, unde Mitropolia Basarabiei va ridica o catedrală şi un Centru Cultural Român

Zeci de credincioşi au participat la o liturghie în centrul municipiului Bălţi, unde Mitropolia Basarabiei va ridica o catedrală şi un Centru Cultural Român

Zeci de credincioşi au participat la o liturghie în centrul municipiului Bălţi, unde Mitropolia Basarabiei va ridica o catedrală şi un Centru Cultural Român. Slujba de sfinţire a terenului a fost săvârşită de mitropolitul Basarabiei şi mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoţi.

Credincioşii care au participat astăzi la slujba de sfinţire a terenului pe care va fi ridicat lăcaşul sfânt, speră că această catedrală va deveni o oază de spiritualitate şi cultură românească.

„Este un loc sfânt, aici se va aduna lumea la rugăciuni. Azi se va pune, așa cum se spune, prima piatră. Mai departe, să ajute Dumnezeu și o să meargă.”

„Va fi o catedrală a neamului românesc, cum este la București. Cu drag am venit și cu drag am primit această binecuvântare de la Bălți.”

Catedrala va purta două hramuri - "Naşterea Maicii Domnului" şi "Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei".

ÎPS TEOFAN mitropolitul Moldovei și Bucovinei:„Preasfinția dumneavoastră, bucurie sfântă, s-o aveți ca inspirație, pentru îndrumarea poporului lui Dumnezeu prin această sfântă Eparhie.”

PS ANTONIE episcop de Bălți:„Iată, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe terenul care l-am achiziționat cu ajutorul Guvernului României, pentru viitoarea catedrală, mai bine spus, centrul cultural românesc de aici, din Bălți. Am dorit să facem acest lucru fiind prezenți și Ierarhi de peste Prut.”

PETRIȘOR DUMITRESCU consulul general al României, Bălți:„Încă din primul moment când s-a deschis perspectiva ridicării unui așezământ, am fost alături de Preasfințitul Episcop de Bălți și de consilierii Episcopiei implicați în acest demers de identificare a celor mai bune modalități ce pot duce la îndeplinirea acestui deziderat, respectiv, identificarea unui spațiu atotcuprinzător de afirmare și manifestarea conștiinței, a tradițiilor și a credinței noastre strămoșești.”

Catedrala va fi ridicată pe o suprafaţă de peste şapte mii de metri patraţi. Terenul a fost cumpărat cu un sprijin financiar de 250 de mii de euro de la Guvernul din Bucureşti. Lăcaşul va fi ctitorit după proiectul Mănăstirii Zosin, aflată în judeţul Botoşani din România.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter