Cultură

Premieră la Chişinău. "Lead for justice", documentar despre oamenii justiției din R. Moldova

Premieră la Chişinău. "Lead for justice", documentar despre oamenii justiției din R. Moldova

Premieră la Chişinău. "Lead for justice" este un documentar autohton despre viaţa a cinci tineri care activează în domeniul justiţiei. Este realitatea dincolo de culisele unui sistem - despre provocările profesionale şi personale. Lansarea a adunat avocaţi, procurori, judecători, magistraţi şi elevi.

Regizorul documentarului "Lead for justice" este Ion Gnatiuc. Din 2023, când au început filmările, a urmărit cu atenţie agenda celor cinci protagonişti ai peliculei - de la şedinţele de judecată lungi şi obositoare, lacunele din sistem, arderea profesională până la puţinul timp petrecut cu familia.

CRISTINA OGLINDĂ avocat, protagonist: Suntem până la urmă şi noi oameni, facem sacrificii umane, ardere profesională, ne confruntăm şi noi cu depresii, cu lacune din sistem iar uneori ni se pare că luptăm cu morile de vânt.

NATALIA GAVRILENCO profesor USM, protagonistă: Sistemul dur nu exclude umanitatea. În film o să vedeţi acele părţi sensibile pe care Ion Gnatiuc, regizorul documentarului, să le importalizeze. Prin duritate înseamnă şi rezistenţă, rezilienţă

Autorii documentarului susţin că şi-au propus să dea jos cortina din spatele unui sistem dur. Iar premiera a adunat profesionişti din domeniul justiţiei R. Moldova şi viitori jurişti.

MARIANA CHERPEC procuror, membru Consiliul Superior al Procurorilor: De cele dese ori noi, procurorii, fiind implicaţi prea mult în serviciu pierdem din aspectul personal, mai puţin timp alocăm familiei noastre şi celor dragi, lucru care duce la un anumit dezechilibru.

EDUARD DIGORE avocat: Profesia noastră presupune mult efort, muncă atât emotional cât şi intelectual. Este o presiune mare, e un stres enorm. Cei care au îmbrăţişat această profesie, indiferent că sunt procurori, magistraţi, avocaţi, cred că trebuie să o facă din plăcere.

IOANA SAVA elevă: Consider că o să ne ofere multă informaţie utilă din sistemul judiciar, anume din interior. Astfel am putea înţelege, de fapt, dacă ne dorim mai departe să îmbrăţisăm o profesie în acest domeniu sau nu.

Filmul "Lead for justice" a fost prezentat şi la Bucureşti, în data de 14 aprilie. Documentarul a fost realizat cu sprijinul Programului Statul de Drept Europa de Sud Est şi Ambasadei Canada.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter