Actualitate

Andrei Spînu: Trebuie să ne mișcăm cât mai repede să construim un nou terminal la Aeroportul Internațional Chișinău

post-img
"Punctul pe AZi"

"Noi, ca și guvern, trebuie să ne mișcăm cât mai repede, ca să construim un nou terminal", a declarat Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, care susține că în următorii 5 ani, cel mai probabil, va fi un flux de pasageri care să depășească cinci milioane de pasageri.

"După preluarea aeroportului în gestiunea statului, aeroportul a căpătat mai multă încredere în fața companiilor avia. În ultimele 6-8 luni avem aproximativ 10 companii care au decis să zboare de pe aeroportul din Chișinău. Asta e un semn bun, arată că în sfârșit aeroportul e gestionat corect și aceste companii își doresc să vină să zboare de pe aeroport. În același timp, s-au făcut mai multe investiții în infrastructură, a fost reabilitată pista, s-a cumpărat echipament de securitate și, evident, toate acestea fac ca aeroportul să fie mai atractiv pentru companiile avia. Ce nu e bine, că avem un terminal mic, care încet încet nu va mai face față fluxului de pasageri. Cifrele noastre arată că în anul acesta vom avea un an record la numărul de pasageri care vor fi deserviți de AIC, record în toate timpurile. Ar fi vorba de o cifră de 3,2-3,4 milioane de pasageri și terminalul care este la moment, deja vedem că în unele perioade ale zilei este supraaglomerat, mai ales atunci când mai multe aeronave aterizează sau pleacă. Asta înseamnă că în următorii 3-5 ani, cu siguranță, infrastructura aeroportului nu va mai face față. Noi, ca și guvern, trebuie să ne mișcăm cât mai repede, ca să construim un nou terminal și să îmbunătățim această infrastructură. Începem studiul de fezabilitate pentru construcția noului terminal, inclusiv parcare și alte elemente de îmbunătățire. Sperăm ca până la sfârșitul anului curent să avem acest studiu de fezabilitate care să răspundă absolut la toate întrebările. Știm din studiul de prefezabilitate că ar costa între 200-300 de milioane de euro, toate lucrările. Fie va fi un parteneriat public privat, fie va fi o investiție mixtă între stat și o companie, dar trebuie să vedem și cine va opera aeroportul", a declarat Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, fiind invitat în platoul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Ministrul spune că în viitorul apropiat, va fi necesară dezvoltarea unei infrastructuri capabile să gestioneze un flux de cel puțin cinci milioane de pasageri anual, deoarece estimările indică o creștere semnificativă a numărului de pasageri în următorii cinci ani.

"Cu siguranță, anul viitor vom avea deja soluția și va trebui să luăm o decizie cum ne mișcăm. Trebuie să facem o infrastructură care să poată să asigure un flux de minim cinci milioane de pasageri pe an pentru că așa arată calculele. În următorii 5 ani, cel mai probabil, vom avea un flux de pasageri care să depășească cinci milioane de pasageri", adaugă ministrul.

Totodată, ministrul Spînu spune că în gestiunea statului, aeroportul se va afla atâta timp cât va fi nevoie.

"Ce știm cu siguranță, aeroportul va rămâne în proprietatea statului pe mult timp înainte, a fost schimbată și legea ca această infrastructură să nu poată fi privatizată", precizează Andrei Spînu.

Ediţia emisiunii "Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită mai jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter