Extern

Președintele german Frank-Walter Steinmeier, decorat de Klaus Iohannis cu cea mai înaltă distincție a României

post-img
Președintele german Frank-Walter Steinmeier, decorat de Klaus Iohannis cu cea mai înaltă distincție a României

Președintele Klaus Iohannis l-a decorat miercuri, la Palatul Cotroceni, pe omologul său german Frank-Walter Steinmeier, aflat într-o vizită de stat în România, cu cea mai înaltă distincție a statului român, respectiv Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Colan.

Distincția a fost acordată “în semn de înaltă apreciere pentru contribuţia excepţională avută la promovarea democraţiei şi securităţii regionale, pentru dezvoltarea relaţiilor de prietenie şi colaborare dintre ţara noastră şi Republica Federală Germania”, arată Administrația Prezidențială într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Președintele Germaniei Frank-Walter Steinmeier efectuează o vizită de stat în România în perioada 24-26 mai 2023, la invitația președintelui Klaus Iohannis, context în care va vizita, alături de omologul român, orașul Sibiu și se va deplasa la Timișoara, oraș care deține în 2023 titlul de Capitală Culturală Europeană.

Prin călătoria sa la București, Sibiu și Timișoara, președintele federal onorează multiplele relații bilaterale, precum și buna cooperare și parteneriatul strâns dintre Germania și România în cadrul UE și NATO și sprijinul comun pentru Ucraina, a informat Ambasada Germaniei la București.

Potrivit Palatului Cotroceni, vizita de stat a Președintelui Republicii Federale Germania reprezintă un moment important cu încărcătură simbolică al relației excelente româno-germane, cu caracter strategic, dintre cele două țări.

Discuțiile celor doi șefi de stat se vor axa pe dezvoltarea și aprofundarea cooperării româno-germane în toate domeniile de actualitate, în plan politic, de securitate și economic, având în vedere că Germania este un aliat de încredere al României, care contribuie la asigurarea securității în regiune și, în același timp, cel mai important partener comercial al țării noastre și al doilea investitor în economia românească.

Președintele Klaus Iohannis și președintele Frank-Walter Steinmeier vor transmite un mesaj de solidaritate și sprijin pentru Ucraina și poporul ucrainean în fața agresiunii brutale a Federației Ruse. De asemenea, în cadrul convorbirilor vor fi abordate și sprijinul și susținerea puternice ale celor două țări pentru Republica Moldova.

Cei doi șefi de stat vor avea și un schimb de opinii privind evoluția situației de securitate și consolidarea în continuare a posturii de apărare înaintată pe Flancul Estic al NATO, în pregătirea Summitului de la Vilnius.

Vizita lui Steinmeier în România, a doua după vizita de lucru din mai 2022, are loc după ce cancelarul Olaf Scholz s-a aflat la București, la data de 3 aprilie, pentru consultări cu președintele Klaus Iohannis și pentru o reuniune trilaterală cu președinta R. Moldova Maia Sandu.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter