Actualitate

Amenzi drastice pentru corupere electorală

Amenzi drastice pentru corupere electorală

O persoană a fost reținută de ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie într-un dosar de finanțare ilegală a unei formațiuni politice din partea unui grup organizat. Anchetatorii au făcut percheziţii în satul Jora de Jos, raionul Orhei, de unde au ridicat un milion de lei, bani pentru coruperea alegătorilor. Oamenii legii atrag atenţia că s-au înmulţit tentativele de fraudare a scrutinelor de la sfârşitul acestei luni şi au apărut chiar şi cazuri în care copii au fost folosiţi în campania electorală, ceea ce contravine legii. Au şi fost aplicate primele amenzi pentru corupere electorală.

Ancheta CNA arată că un grup de persoane ar fi planificat acțiuni ilegale pentru a compromite procesul electoral de pe 20 octombrie din localitatea Jora de Jos, inclusiv prin coruperea alegătorilor. Cei un milion de lei ridicaţi urmau să fie folosiţi pentru remunerarea membrilor şi simpatizanţilor de partid, organizarea unor întruniri publice sau închirierea unor mijloace de transport. CNA refuză să spună ce partid ar fi beneficiat de pe urma acestor acţiuni ilegale şi ce statut în cadrul formaţiunii avea persoana reţinută. Din fotografiile publicate pe pagina instituţiei, însă, putem deduce că ar fi vorba de Blocul "Victorie". În imagini apar şepci pe care scrie numele acestei alianţe, dar şi pliante cu "Uniunea Economică Euroasiatică". Repezentanţii Blocului "Victorie" nu au comentat descinderile făcute de CNA.


ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Tot astăzi, poliţia a trimis Centrului Național Anticorupție peste 100 de cazuri documentate de corupere electorală pasivă. Mai exact, toate aceste persoane ar fi acceptat sau ar fi primit mită electorală iar acum riscă amenzi de până la 37.500 de lei”.


Deja, primele sancţiuni au fost aplicate la valoarea maximă. În plus, poliţia mai anunţă că la Comrat a descoperit un caz în care şapte minori au fost folosiţi pentru a face agitaţie electorală în favoarea unui politician, sub aparenţa realizării unor sondaje de opinie.


„-El ne-a spus când am realizat acest sondaj să nu spunem pentru ce persoană votăm, deoarece acest lucru este interzis. -Să încercăm să evităm acest lucru. -De aceea am folosit termeni precum simpatie sau antipatie. -Când a venit aici să ne dea banii era vorbăreţ. Spunea că a sosit din Eurasia, cei care au călătorit gratis în Rusia. -A fost şi el la Moscova? -Nu ştiu, cel mai probabil el este pentru Partidul "Şor".




Drept recompensă, o adolescentă a primit peste 5.300 de lei, pe care i-a împărţit cu alţi trei minori. Din înregistrările publicate de anchetatori se înţelege că toţi urmau să facă agitaţie electorală în favoarea unui candidat susţinut de partidele afiliate fugarului condamnat Ilan Şor. Tocmai de aceea poliţia îi atenţionează pe părinţi să nu îi implice pe copii în acțiuni cu caracter politic, ceea ce e împotriva legii. Ilan Şor, care a fugit din Republica Moldova, dar este activ pe reţelele sociale, nu a făcut niciun comentariu pe marginea acestor anchete.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter