Actualitate

Sondaj WatchDog: Care sunt preferințele electorale ale alegătorilor

Sondaj WatchDog: Care sunt preferințele electorale ale alegătorilor

Au rămas mai puţin de două săptămâni până la alegerile prezidenţiale din 20 octombrie, însă doar doi candidaţi ar fi favoriţii cursei pentru Preşedinţia Republicii Moldova. Asta arată datele unui sondaj realizat de Comunitatea WatchDog, potrivit căruia dacă scrutinul ar avea loc duminica viitoare, niciun candidat nu ar acumula peste 50%.

Dacă, duminica viitoare, ar avea loc alegeri prezidențiale, actuala președintă Maia Sandu ar fi favorită printre cei 11 candidați. Sandu este urmată de Alexandr Stoianoglo, care e susținut de PSRM, Renato Usatîi, de la "Partidul Nostru" și independenta Irina Vlah. Ceilalți candidați au înregistrat un scor între 0 și 3%.


TOPUL CANDIDAŢILOR LA ALEGERILE PREZIDENŢIALE MAIA SANDU (PAS) 36.1% ALEXANDR STOIANOGLO (candidatul PSRM) 10.1% RENATO USATÎI ( Partidul Nostru) 7.5% IRINA VLAH (candidat independent) 4.1% Ceilalţi candidaţi 0-3% Din august 2024, când a mai fost realizat un sondaj similar, niciunul dintre candidații la prezidențiale nu a înregistrat o creștere semnificativă a ratingului. Se poate observa, în schimb, o uşoară creştere a numărului de persoane cu drept de vot nehotărâte. Potrivit sondajului, 22% din populația țării încă nu a luat o hotărâre clară privind votul la alegerile din 20 octombrie. Astfel că scorul primilor patru candidați ar putea oscila ușor pe parcursul următoarelor săptămâni. În cadrul aceluiaşi sondaj, respondenţii au trebuit să spună care sunt formaţiunile politice ce ar trebui să acceadă în Parlament, dacă duminica viitoare ar fi organizate alegeri legislative. Pentru PAS ar vota 29,9 dintre alegători, pentru PSRM şi-ar da voturile 7,2 respondenţi. În top mai apare și Blocul "Victorie".


SCORURILE ELECTORALE PENTRU ALEGERILE PARLAMENTARE PARTIDUL ACŢIUNE ŞI SOLIDARITATE 29.9% PARTIDUL SOCIALIŞTILOR DIN RM 7.2% BLOCUL ELECTORAL "VICTORIE" 6.9% PARTIDUL COMUNIŞTILOR DIN RM 3.6% Celelalte partide 0-3.5%


Sondajul a fost realizat în perioada 13 – 22 septembrie, pe un eșantion de 1.021 de persoane, cu vârsta de peste 18 ani, eroarea maximă fiind de 3%. Acesta a fost organizat în cadrul proiectului "Definirea și combaterea narațiunilor anti-occidentale în Republica Moldova", implementat de Institutul ASPEN România în parteneriat cu Asociația pentru Politică Externă și Comunitatea WatchDog. Pe 20 octombrie 2024 vor avea loc alegerile prezidențiale, odată cu referendumul republican constituțional.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter