Cultură

Două proiecte de patrimoniu din România, premiate la Summit-ul European al Patrimoniului Cultural 2024

post-img
Biserica Săsească din Alma Vii

Două proiecte de patrimoniu din România se află printre cei 26 de câștigători ai Premiilor Europene pentru Patrimoniu/Premiilor Europa Nostra pentru conservarea patrimoniului cultural, provenind din 18 țări de pe întreg continentul european, a anunțat Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.

Este vorba despre: 

•Biserica Săsească din Alma Vii - un monument istoric național construit în secolul al XIV-lea, iar fortificațiile care o înconjoară au fost construite două secole mai târziu. Biserica a trecut printr-un amplu proces de restaurare, timp de 8 ani, din 2015 pana in 2023, în prezent fiind deschisă vizitatorilor. Biserica este un reper istoric și cultural, care simbolizează tradițiile satului transilvănean Alma Vii.

Biserica Săsească din Alma Vii


•Biserica Sfântului Mihai, Cluj-Napoca  - o capodoperă a arhitecturii gotice europene. Este a doua cea mai mare biserică din Transilvania și este situată în centrul orașului Cluj-Napoca.  Monumentul s-a bucurat atât de aprecierea localnicilor cât și a vizitatorilor. S-a aflat într-un amplu proces de restaurare între anii 2016-2022.

Biserica Sfântului Mihai, Cluj-Napoca



Premiile Europene pentru Patrimoniu au fost instituite de către Comisia Europeană în anul 2002 drept un instrument pentru promovarea și recunoașterea valorilor patrimoniului, tradițiilor și culturii și sunt gestionate de către federația Europa Nostra, care cuprinde ONG-uri din domeniul Patrimoniului, susținută atât de instituții publice cât și de companii private și persoane fizice din peste 40 de țări.

Amintim, București găzduiește Summitul European al Patrimoniului Cultural, în perioada 06-08 octombrie. Acesta este cofinanțat de Uniunea Europeană și este organizat de Federația Europa Nostra, alături de parteneri din domeniul patrimoniului și organizații publice și private, din România.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter