Social

Specialiștii atenționează! Numărul cazurilor de intoxicații cu ciuperci este în creștere

Atenție la ciuperci!

De la începutul acestui an, 137 de persoane, printre care şi mulţi copii, au suferit intoxicaţii după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare. Sunt tot mai multe cazuri de acest fel şi în rândul locuitorilor Chişinăului..

MARINA BUGA şef adjunct, Direcţia Asistenţă Medicală şi Socială: „Se atestă o creştere a adresărilor la intoxicaţii cu ciuperci. Cu 39 de adresări mai mult comprativ cu săptămâna precedentă. Cu toţii ştim că ploile din ultima vreme au favorizat creşterea ciupercilor de pădure, a activităţilor de culegere şi consumul acestor ciuperci. Din acest motiv Directia medicală îndeamnă oamenii să fie precauţi şi să procure ciupercile doar din locurile autorizate”.


În cele mai multe cazuri, ciupercile au fost culese din grădinile proprii, din păduri sau au fost cumpărate de la marginea drumurilor. În cazul în care aţi mâncat ciuperci şi în aproximativ două ore apar simptome precum greață, vomă, diareea sau transpiraţie excesivă, adresaţi-vă imediat medicului. Fără tratament, după 72 de ore pot apărea complicaţiile severe hepatice şi insuficienţa renală. Medicii spun că există şi unele ciuperci care devin toxice consumate în combinaţie cu alcool.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter