Astăzi este celebrată Ziua Internațională a Medicului. I-am găsit tot la spitale, alergând pe holuri şi încercând să salveze vieţi. Pe mulţi i-am surprins după o gardă de 24 de ore sau după o operaţie dificilă, dar recunoscători pentru faptul că au reuşit să facă ceea ce ştiu ei mai bine – să ajute oameni. Poveştile a doi dintre ei, le aflaţi în reporajul ce urmează.
DANIELA DANILOVA, jurnalist TVR MOLDOVA: „Institutul de Medicină Urgentă este unul dintre spitalele cu cei mai mulți medici. Mai exact, aici activează în jur de 500 de specialiști și mulți dintre ei se ocupă de cele mai dificile cazuri medicale”.
Irina Bujor e medic coordonator de urgență de zece ani. A fost încă din copilărie printre persoanele în halate albe, mama sa fiind şi ea cadru medical.
IRINA BUJOR, medic de urgenţă, Institutul de Medicină Urgentă: „Suntem practice la jumătatea unei gărzi de 24 de ore şi pot să spun că nu este deloc uşor. Cazuri grave, accidente, traume, permanent trebuie să fim capabili de a lua decizii rapide. Când ajungem deja spre finalul unei gărzi, suntem epuizaţi, cu puterile la pământ, dar sentimentul că am ajutat oamenii ne dă puteri pentru a merge înainte şi pentru a ajunge la familiile noastre”.
În Departamentul de Urgenţă sunt aduşi zilnic sute de pacienţi, iar adrenalina este la ordinea zilei.
IRINA BUJOR, medic de urgenţă, Institutul de Medicină Urgentă: „Dacă avem timp un pic să ne odihnim… şi atunci telefoanele ne trezesc. Volumul de muncă este destul de mare, noi deservim aproximativ de la 250 până la 300 de pacienţi zilnic. Avem o echipă de medici urgentişti şi specialişti, dar sigur… nu o să neg faptul că am mai avea nevoie de cadre medicale în ajutor”.
Într-un alt departament al Institutului de Medicină Urgentă o întâlnim pe Nadejda Gorincioi. Cu o experienţă de 27 de ani în serviciul neurologie şi epileptologie, aceasta se împarte între grija pentru pacienţi şi instruirea viitorilor medici.
NADEJDA GORINCIOI, medic, şef Secție Epileptologie, Institutul de Medicină Urgentă: „Noi avem contactat cu pacienţii care pierd cunoştinţa, deseori ei vin şi nu sunt în stare de a ne povesti tot ce s-a întâmplat cu ei. Atunci, sigur că un mare ajutor ne oferă şi rudele pacienţilor. Aceste momente de pierderi de cunoştinţă, care este neclar de ce se întâmplă, m-au captivat chiar din anii rezidenţiatului. În afara de aceasta, activez în calitate de asistent universitar, am şi grupe de studenţi şi deci avem o activitate destul de amplă pe parcursul zilei, nici nu reuşim tot ce ne propunem”.
„Medicii sunt extrem de importanţi, deoarece aceştia sunt practic la baza societăţii noastre. În cazul meu, am primit ajutorul cuvenit, personalul a fost unul prietenos. Ne întreabă cum sunteţi în fiecare dimineaţă, dacă am luat medicamentele, tot ce trebuie. Este foarte bun medic, foarte bun… o văd pe mama de acasă cand spune toate”.
Datele Ministerului Sănătăţii arată că în Republica Moldova activează peste 12.300 de medici. Sistemul medical are un deficit de aproximativ 700 de specialişti. O lipsă acută se atestă, mai ales, în raioane.