Actualitate

Ziua Națională a Vinului a continuat și azi în PMAN. Cei mai buni vinificatori au fost premiați cu Polobocul de Aur

Ziua Națională a Vinului a continuat și azi în PMAN. Cei mai buni vinificatori au fost premiați cu Polobocul de Aur

Ziua Naţională a Vinului a fost celebrată şi astăzi în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. La loc de cinste au fost vinurile produse in gospodăriile viticultorilor. Cei mai buni vinificatori au fost premiaţi cu Polobocul de Aur şi s-au întors acasă cu câte un butoi de 100 de litri.

 Mihail Sclifos este unul dintre vinificatorii cu cel mai bun vin de casă din Republica Moldova. Un vin roşu, produs în raionul Criuleni, l-a făcut câştigătorul Polobocului de Aur pentru prima dată în acest an.

MIHAIL SCLIFOS, viticultor, Criuleni: Noi producem vin pentru familie, pentru prieteni, rude, deci în interes personal. Sunt bucuros şi mândru că juriul a apreciat vinul meu roşu.  O aromă foarte plăcută are, puteţi chiar şi să degustaţi, vinul e pe loc.

În casele multor gospodari, producerea vinului este o tradiţie transmisă din generaţie în generaţie.

IGOR DONŢU viticultor, Căuşeni: De mic copil... tradiţia, afacerea aceasta este la noi în casă. De la părinţi, de la bunei.  În anul 2025, vrem să ne înregistrăm ca mic producător, pentru a dezvolta o afacere, o cramă.

ZANFIRA AGACI, viticultor, Hânceşti: Soţul a terminat Institutul Agricol şi el cu plăcerea vinului, iată... am sădit vie şi...  Avem vreo 13 ani de când facem vin, am mai câştigat poloboace de aur, încă două înainte de...  Fiica, feciorul – ei au să conducă mai departe ce am început noi.

Evenimentul "Polobocul de Aur" a ajuns la a 22-a ediţie şi este organizat de Camera de Comerţ şi Industrie.

SERGIU HAREA preşedinte, Camera de Comerţ şi Industrie:  În acest an am avut 500 de participanţi la nivel regional, în 20 de raioane ale ţării. În partea finală au participat 100 de vinificatori de casă şi i-aţi văzut astăzi pe cei zece învingători.

VLADIMIR BOLEA, ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare: Ei sunt cei care în următorii ani vor trece, mai ales în urma programelor de subvenţionare a Ministerului Agriculturii, în categoria micilor producători.  Eu cred că noi trebuie să elaborăm, împreună cu Oficiul Naţional al Viţei de Vie şi cu Asociaţia Micilor Producători un program de subvenţionare extrem de consistent în resurse financiare.

Pe parcursul anilor, la concurs au participat viticultori cu peste 10 mii de probe şi au fost desemnați 210 învingători.

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter