Extern

Consiliul UE a decis să prelungească cu încă un an sancțiunile impuse Rusiei ca urmare a anexării ilegale a Crimeei și a orașului Sevastopol

post-img
Steagurile UE și Ucrainei

Consiliul Uniunii Europene a decis luni să prelungească sancțiunile introduse de UE ca răspuns la anexarea ilegală a Crimeei și a orașului Sevastopol de către Federația Rusă, până la 23 iunie 2025, informează comunicatul oficial.

Măsurile restrictive în vigoare în prezent au fost introduse pentru prima dată în iunie 2014 și includ interdicții care vizează importurile în UE de produse originare din Crimeea sau Sevastopol, anexate ilegal, precum și investițiile în infrastructură sau financiare și serviciile turistice din Crimeea sau Sevastopol, scrie Calea Europeană.

În plus, exporturile de anumite bunuri și tehnologii către societăți din Crimeea sau pentru a fi utilizate în Crimeea în sectoarele transporturilor, telecomunicațiilor și energiei sau pentru prospectarea, explorarea și producția de petrol, gaze și resurse minerale fac, de asemenea, obiectul restricțiilor UE.

UE nu recunoaște și continuă să condamne anexarea ilegală a Crimeei și a Sevastopolului de către Federația Rusă, pe care o consideră o încălcare a dreptului internațional.

Din 2022, Rusia a continuat să încalce suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei prin războiul său de agresiune neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei.

UE rămâne fermă în angajamentul său față de independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și față de dreptul său inerent de autoapărare împotriva agresiunii rusești și este hotărâtă să pună în aplicare pe deplin politica sa de nerecunoaștere.

În 2014, Moscova a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea, situată la Marea Neagră, după ce a organizat un referendum în care i-a întrebat pe cetățeni dacă doresc să se alăture Federației Ruse. Nici referendumul și nici anexarea Crimeei nu au fost recunoscute la nivel internațional.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter