Extern

Kievul anunță noi succese ale armatei ucrainene pe câmpul de luptă

Kievul anunță noi succese ale armatei ucrainene pe câmpul de luptă

Kievul a anunţat noi succese ale armatei ucrainene pe câmpul de luptă. Potrivit Ministerului ucrainean al Apărării, în ultima săptămână a fost eliberat un teritoriu de trei kilometri pătraţi la sud de oraşul Bahmut. Succese parţiale ale trupelor ucrainene au fost raportate şi pe linia frontului din sudul ţării. Moscova susţine însă că armata rusă reuşeşte să respingă atacurile ucrainene.

Ministerul Apărării de la Kiev a anunţat că de la începutul ofensivei declanşate în iunie, armata ucraineană a eliberat o suprafaţă de 40 de kilometri pătraţi la sud de oraşul Bahmut, din regiunea estică Doneţk, oraş pe care trupele ruse l-au ocupat în martie, după nouă luni de lupte crâncene. Au fost raportate anumite succese ale ofensivei şi în direcţia localităţii sud-estice Urojainoe. Forţele ucrainene ar fi pătruns în nordul satului, aflat la o depărtare de 80 de kilometri de cele două mari orașe-port de la Marea Azov - Berdyansk și Mariupol. Unele succese s-ar fi înregistrat şi pe linia frontului din regiunea sudică Herson unde trupele ucrainene ar fi reuşit să-şi întărească poziţiile în unele locuri de pe malul estic al fluviului Nipru.


De cealaltă parte, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a declarat azi, în deschiderea unei expoziţii de armament capturat, că armata rusă ar respinge cu succes atacurile trupelor ucrainene.


SERGHEI ŞOIGU ministrul rus al Apărării: „Armamentul nostru îşi demonstrează siguranţa şi eficienţa. În acest context, tehnica militară occidentală mult lăudată s-a dovedit a fi departe de perfecţiune. De acest lucru vă puteţi convinge la expoziţia trofeelor militare”.

Pe fondul rapoartelor controversate privind evoluţia situaţiei de pe câmpul de luptă, presa internaţională scrie citând serviciile de informaţii occidentale că armata ucraineană a făcut progrese "semnificative din punct de vedere tactic" în timpul contraofensivei. Potrivit publicației, New York Times Ucraina a desfăşurat tehnică militară şi mii de soldați, inclusiv pușcași marini experimentați în ofensiva spre sudul ţării. Potrivit militarilor ucraineni, ofensiva e mult mai lentă decât se aştepta, în special din cauza câmpurilor minate de ruşi timp de mai multe luni de zile. Kievul primeşte din partea aliaţilor tehnică de deminare, însă nici occidentul nu dispune de multe unităţi de acest tip armament, în condiţiile în care ţările NATO au elaborat şi aplicat până acum mai mult strategii de apărare decât ofensive.


În timp ce îşi continuă lent ofensiva, trupele ucrainene continuă să bombardeze diferite ţinte militare ale ruşilor, în special depozite de muniţii şi de combusitbil, inclusiv de pe teritoriul peninsulei ocupate Crimeea. La rândul ei armata rusă, îşi continuă bombardamentele nocturne asupra infrastructurii civile a Ucrainei. În ultima perioadă, cele mai intense atacuri ale ruşilor sunt îndreptate asupra regiunilor sudice Odessa, Nicolaev şi Herson. În urma unui nou val de atacuri cu drone si rachete lansate de ruşi noaptea trecută, au fost raniti cel putin trei oameni si cateva incendii au izbucnit în orasul port Odesa. Azi în oraşul Herson este zi de doliu dupa ce ieri, 7 civili, inclusiv 2 copii au murit in urma atacurilor ruseşti.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter