Social

Peste 48 de mii de molizi şi pini sunt deja în vânzare, pentru a ne face sărbătorile de iarnă şi mai frumoase

Peste 48 de mii de molizi şi pini sunt deja în vânzare, pentru a ne face sărbătorile de iarnă şi mai frumoase

Peste 48 de mii de molizi şi pini sunt deja în vânzare, pentru a face sărbătorile de iarnă şi mai frumoase. Preţurile variază în funcţie de lungimea pomilor, iar crenguţele costă între opt şi 40 de lei. Locuitorii municipiului Chişinău îşi pot alege pomul de Crăciun şi pe la târgurile specializate, deschise în toate sectoarele.

GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MOLDOVA: „Acești molizi au fost crescuți în ocolul silvic Bobeica, raionul Hancesti, timp de peste 10 ani. 250 de brazi vor fi tăiați și vor ajunge in depozite, apoi comercializaţi. Prețul porneşte de la 96 de lei și poate ajunge până la 360 de lei pentru un pom înalt de 5 metri”.


Agenţii economici cumpără pomii de Crăiciun din ocolurile silvice, apoi îi vând în piețe sau locuri special amenajate.


RADU GROSU, şef, Ocolul silvic din satul Bobeica: „Cerinţa faţă de pomii de crăciun cred că de la an la an e în scădere. Tot mai mulţi se orientează către pomii de crăciun artificiali sau cei de import. Este o orientare care pentru noi nu este atât de plăcută”.


Aproape identici cu brazii naturali, dar şi gata împodobiţi, în magazine găsim o diversitate impresionantă de pomi de Crăciun artificiali.


MARIAN MUGULIUC, manager magazin: „Cei mai solicitaţi sunt brazii. Aveqm brazi de la un preţ mic de 100-200 de lei până la câteva mii. Dacă îl situaţi în casă păuteţi să-l păstraţi 7-10 ani. Dacă îl situaţi afară condiţiile climaterice îl epuziază”.


Disputa dintre cei care preferă brazii naturali și adepții celor artificiali se amplifică în preajma sărbătorilor de iarnă.


„Parcă aş dori o creangă naturală. Dar în legătură cu toate evenimentele şi cum este natura afectată, mai normal ar fi un brad artificial să utilizăm pentru sărbători. Lasă să fie şi 300 de lei. O viaţă trăiesc nu două. Artificial se pune în lumea drepţilor. De ce în ţările europene nu fac artificial? Tot e natural. Asta o data în an se face. În anii trecuţi artificial, dar acum optăm pentru natural. – De ce? – Pentru că copii au dorit asta şi îndeplinim dorinţa copiilor”.


Ecologiştii au un cuvânt greu în această dezbatere. Iar balanţa lor înclină spre brazii naturali.


MIHAI MUSTEA, ecologist: „Tradiţia trebuie păstrată şi brăduţii nu trebuie aruncaţi după aceasta. Trebuie duşi la Moldsilva, unde ei pregătesc sau la Salubritate şi fac fie îngrăşământ sau duc la grădina zoologică pentru hrană şi aşa mai departe. Eu salut deaceea fiindcă întreprinderile silvice cresc aceşti pomi special pentru această afacere şi ei trebuie susţinuţi”.


Cea mai mare parte a basarabenilor încep să cumpere pomi de Crăciun naturali la mijlocul lunii decembrie, astfel ca să reziste şi după Revelion şi Crăciunul pe stil vechi.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter