Politic

13 partide politice care susțin parcursul european al R. Moldova au semnat „Pactul pentru Europa”

video

13 partide politice care susțin parcursul european al Republicii Moldova au semnat, astăzi, "Pactul pentru Europa". Potrivit semnatarilor, documentul reprezintă o acțiune strategică, menită să unească societatea în jurul obiectivului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. La eveniment au fost prezenți şi ambasadorii României şi Ucrainei.

Iniţiativa privind semnarea Pactului pentru Europa îi aparţine Blocului "Împreună", din care fac parte patru partide extraparlamentare. Autorii spun că este un document istoric, similar celui de la Snagov.


IGOR MUNTEANU preşedinte, CUB: „Pactul este expresia unității naționale pentru că nimeni nu poate monopoliza ideea europeană în Republica Moldova. Iar partidele politice sunt, fără îndoială, cărămizile esențială pentru orice construcție democratică”.


În total, 13 formaţiuni au semnat documentul.


SEMNATARII "PACTULUI PENTRU EUROPA" Partidul Verde Ecologist din Moldova Partidul Acțiune şi Solidaritate Partidul Dezvoltării şi Consolidării Moldovei Partidul Liberal Democrat din Moldova Partidul Social Democrat European Partidul Național Liberal Partidul Puterea Oamenilor Partidul Mișcarea Alternativă Națională Platforma DA Partidul Schimbării Liga Orașelor şi Comunelor Coaliția Pentru Unitate şi Bunăstare Partidul Politic "Voința Poporului"


ARTUR MIJA secretar general PAS: „Semnarea acestui pact, este un eveniment important dar este mult mai important să acționam, să promovăm aderarea europeană, să explicăm oamenilor procesul de aderare”.


RUSLAN CODREANU preşedinte, Partidul Puterea Oamenilor: „Competițiile politice ne-au dezbinat într-atât de mult, între este şi vest, sus şi jos, încât noi nu mai credem că în ţara noastră se poate schimba ceva. Trebuie să înţelegem că toţi mergem în acelaşi râu, şi dacă unul vâsleşte în stânga iar altul în dreapta, noi nu vom ajunge acolo unde ne dorim”.


ALEXANDRU BUJOREANU copreședinte, Liga Orașelor și Comunelor: „Aceasta zi va fi reamintită peste ani ca o zi în care ambițiile politice şi interesele înguste vor fi date la o parte”.


ION SULA preşedinte PSDE: „Acest document este oglinda declarației de la Snagov din anul 1994, când forțele politice au decis să-şi unească energiile pentru a atinge obiectivul strategic - aderarea la Uniunea Europeană”.


La eveniment au fost prezenți şi ambasadorii României şi Ucrainei în Republica Moldova, care au salutat iniţiativa politică.


E.S. CRISTIAN LEON ŢURCANU ambasadorul României în Republica Moldova: „Sunt martorul unei dovezi incontestabile a faptului că Uniunea Europeană nu are culoare politică. Am asistat, cu satisfacție, la încă o etapă foarte importantă pentru parcursul european al Republicii Moldova”.


E.S. MARKO SHEVCENKO ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova: „Drumul dificil la care merge împreună cu un prieten este mai scurt cu 2 ore. Ucraina este fericită că în drumul nostru spre UE noi suntem împreună cu Moldova”.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter