Social

Peste 1400 de persoane au fost identificate fără contract de muncă legal, doar în anul 2024

post-img
imagine simbol

Din noiembrie 2023, de la lansarea campaniei Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM) de depistare a muncii nedeclarate, au fost înregistrate 1632 de cazuri, dintre care peste 1400 au fost raportate în 2024. Mai mult de jumătate dintre acestea au fost legalizate de către inspectorii de muncă.

ZFR

În luna august 2024, ISM a efectuat controale la 191 de companii, descoperind muncă nedeclarată în 83 dintre acestea. În total, în luna august au fost identificate 374 de persoane care lucrau „la negru”, din care 252 au fost legalizate, inclusiv 18 minori.

Totodată, în luna iulie, ISM a verificat respectarea normelor legale de muncă la 197 de companii. În urma acestor verificări, s-au descoperit cazuri de muncă nedeclarată la 76 de companii, implicând un total de 270 de persoane care lucrau „la negru”.

„Munca nedeclarată este una dintre problemele majore care afectează economia Republicii Moldova. Totodată, pe lângă pierderile neîncasate la bugetul public, prejudiciază esențial drepturile fundamentale ale angajaților, cum ar fi dreptul la pensie, concedii sociale, servicii medicale, compensații în caz de accidente de muncă și alte beneficii de care aceștia trebuie să se bucure, conform legislației în vigoare, ” se prevede în comunicatul Ministerul Muncii și Protecției Sociale.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter